Dort ke 2. narozeninám

Jako první bych chtěla napsat, že ráda peču dorty sama. Zatím jsem měla možnost pouze pro rodinu a přátele a myslím že u toho i zůstanu. Tentokrát jsem si dala opravdu velkou výzvu a to modelování postaviček z Krtečka. Původně jsem se tomu snažila vyhnout a snažila jsem se najít někoho kdo by to pro mě vyrobil, ale nakonec to zůstalo na mě. Musím říct, že jsem čekala, že to dopadne hůř, ale nakonec jsem spokojená a náš oslavenec byl nadšený. :)

Už od první chvíle jsem věděla jaký bude korpus, a že chci dort udělat jako pařez. Krém jsem ladila na poslední chvíli. Jogurtový krém uvnitř jsem domyslela ještě před pečením, ale krém nahoru a okolo dortu byla improvizace. Původně jsem chtěla krém pouze z mascarpone,  které jsem chtěla obarvit na světle hnědou, ale nějak se to nepovedlo, další nápad byl ganache z mléčné čokolády, ale bohužel odstín a konzistence se mi nepovedla a tak jsem nakonec připravila ganache z 50% čokolády. Věděla jsem, že to bude o dost tmavší než jsem chtěla, ale byla to jistota, kterou jsem potřebovala.

Věřím, že většina dětí ve věku mého syna má rádo Krtečka. Je to taková správná česká klasika a proto by tenhle dort mohl být inspirací právě pro Vás rodiče.

A takhle to dopadlo. :)

I tento pohled stojí za to :)

Na korpus jsem použila (2x forma 22cm):
  • 400g polohrubé mouky
  • 150g medu
  • 150g čekankového sirupu
  • 10 vajec vel. S (nebo 8 větších)
  • 20 lžic vlažné vody
  • 20 lžic slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • kůra z jednoho citronu, vanilkový extrakt či semínka z lusku
Nejdříve jsem si předehřála troubu na 170°C a vymazala jsem si obě kulaté formy olejem, pak jsem si jednoduše obkreslila dno dortové formy na pečící papír a stříhala pod ryskou. Pak jsem to vložila na dno formy. Tím docílíte, že se Vám dno nepřipeče k formě. :)

Do misek jsem si zvlášť oddělila žloutky a bílky, ke žloutkům jsem přidala sladidla, vanilku a asi 8 minut šlehala do pěny. Pak jsem přidávala olej, následně vodu na střídačku s moukou smíchanou s práškem do pečiva a citron. kůrou.

Jako poslední jsem si vyšlehala bílky dotuha a jemně, opatrně vmíchala do směsi.

Pekla jsem na 170°C asi 30 minut, záleží na troubě, špejle by měla být po zapíchnutí čistá. 

Korpus jsem nechala vystydnout, pak každý rozkrájela na půlky, vrstvila jsem je tak, že jsem pomazala korpus pomačkanými malinami, použila jsem rozmrazené, na to jsem dala krém z vyšlehané 31% šlehačky a ztužovače s příchutí jogurtu, který jsem koupila v cukrářských potřebách a takhle jsem pokračovala až mi zbyl horní díl, na který jsem si připravila ganache, který jsem pomazala na vrchní korpus a pak zbytek použila jako lepidlo na čokoládovou kůru.

Jogurtový šlehačkový krém

Maliny

Postavičky jsem přidala až v den oslavy

Dort v řezu

Ganache
  • 50g 31% smetany ke šlehání
  • 100g hořké čokolády (okolo 50%)
Ohřejeme si smetanu pod bod varu, přidáme do ní nasekanou čokoládu a zamícháme, necháme vychladit na pokojovou teplotu a na závěr krátce provzdušníme mixérem. Tento čokoládový krém je pro mě nejlepší v tom, že je to kvalitní čokoládový krém, při řezání nepraská a po vychladnutí drží. 

Čokoládová kůra - rozpustila jsem si nad parou 50% čokoládu, kterou jsem pomocí mašlovačky natírala na pečící papír v pruzích asi 10cm na výšku a na délku asi 30 cm. Natřela jsem vrstvu, dala do lednice, tak jsem to zopakovala asi 3-4x, moc tlustá vrstva není žádoucí, protože to jde hůř lepit na dort, odchlipuje se a moc tenká se rychle rozpouští, špatně se láme, ideální je takový ten střed. Ten pás jsem pak lámala na kůru a lepila na dort pomocí ganache. Po nalepení okolo dortu jsem zbylou rozpuštěnou čokoládou vytmelila dírky, pomohla spojům aby lépe držely a celkově aby se to nerozpadlo.

Postavičky jsou z pravého marcipánu, obarvené gelovými potravinářskými barvami. Na bílou barvu očí jsem použila bělobu, na lepení částí jsem použila jedlé lepidlo a pokud nepomohlo, tak jsem si pomohla párátky. Konkrétně mi nechtěly držet ouška a nebo ocásek u myšky. Postavičky jsem k dortu přidělala pomocí špejle, krásně to drželo a šlo to i dobře dolů.

Díky malinám byl korpus vláčný, nebyl suchý a byl takový jaký jsem ho očekávala. :)

Všechno nejlepší sluníčko naše :)

Třeba Vás tento recept inspiruje.

Přeji hezký den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake