Donuty z horkovzdušné fritézy

Měla jsem spoustu dotazů na to, co vše připravuji v horkovzdušné fritéze. Snažím se všechno zkoušet a přišla jsem na to, že spousta receptů chutná lépe z fritézy než z trouby.

Myslím, že půjdou upéct i v troubě. Mám horkovzdušnou fritézu Proscenic T21. Koupila jsem ji na @amazon.


Recept na cca 12 kousků:
  • 120ml vody
  • 60ml mléka
  • 60g povoleného másla
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • vanilková pasta
  • 1 lžička citronové kůry
  • 75g kokosového cukru/cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 380-400 g hladké mouky
  • 8g sušeného droždí
Do části vlažné vody přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a všechno droždí, zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.

Pak ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto.

Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60 minut vykynout.

Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučený stůl, prohněteme, vyválíme na 1-1,5cm vyšší těsto a vykrajujeme donuty/koblihy.

Donuty necháme vykynout na plechu s pečícím papírem nebo na pomoučené lince přikryté utěrkou ať neosychají.

V předehřáté fritéze pečeme na 160°C asi 7-8 minut.

Ve vyhřáté troubě asi na 200 °C 10 minut nebo 180 °C 20-25 minut. Určitě bych to hlídala. V troubě jsem to ještě nepekla, ale tak odhadem jak peču ostatní kynuté pečivo :)

Nazdobíte dle preferencí. Na ukázku mám Jeníčkův donut s kvalitní bílou čokoládou a trošku zdobení. :)




Přeji krásný den a dobrou chuť :)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Kakaovo-kokosový mug cake

Moje low carb proměna po půl roce - 3. díl