Můj první domácí kváskový chléb - Chléb z naší vesnice
Založila jsem si svůj první žitný kvásek. Ten by si určitě zasloužil svůj vlastní příspěvek, takže ho v brzké době čekejte. Jako první chléb jsem vybrala Chléb z naší vesnice, jehož originální recept najdete zde. Až pak jsem zjistila, že není pro začátečníky, ale už jsem měla hotový rozkvas a pro mě nebylo cesty zpět. Naštěstí dopadl dobře a my si pochutnali na výborném domácím chlebu.
Chléb po vystydnutí |
Musím říct, že nastal problém v tom, že se mi přilepil na utěrku a vršek není pěkný a takový jak má být, ale naštěstí se nestalo nic hrozného.
Na rozkvas, který jsem dělala 12 hodin dopředu jsem potřebovala:
- 40g kvásku
- 110g žitné chlebové mouky
- 60g pšeničné chlebové mouky
- 160g vody
Směs jsem velmi dobře zpracovala a smíchala v míse od robotu a zakryla igelitovou taškou aby rozkvas neokoral, ale aby tam trošku proudil vzduch.
K samotnému rozkvasu jsem pak přidala:
- 300g vody
- 130g hladké mouky
- 300g pšeničné chlebové mouky
- 1 lžíci pšeničných otrub
- 2,5 lžičky soli
- drcený kmín
Dál je lepší, když se podíváte přímo na stránky Pekárnománie, není to nic jednoduchého.
Po upečení, pekla jsem v hrnci |
Přeji krásný den a dobrou chuť :).
Komentáře
Okomentovat