S příkrmy jsem plánovala začít až od ukončeného 6. měsíce. Do té doby jsem střádala informace z knih, z internetu a od známých a udělala si o tom přehled.
Neustále jsme se rozhodovala jakou zeleninou začít. Mrkví jsem nechtěla a tak jsem vybírala mezi cuketou a dýní. Jeníčkovi bylo už 5 měsíců. Kontrolu u dětské lékařky měl v 5 a půl měsících. Doktorka nikam nespěchala, naopak nám říkala, že mu můžeme začít dávat ochutnat nějakou zeleninu, ale taky že ještě můžeme počkat, že prospívá velmi dobře.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlHFpow0_oHA7VcrqjJnb_mxIMNu2pviWNRSmx5rtlBlE-qoiPuB3z4g9J0gsYGcVP5rNomDc1obUpqukYFvldiOTWylumGfWmzQIuQzIt3C2YYqGs4y0Pt0_JEA78cvp2N7G9qoUejQI/s640/IMG_20180112_111117.jpg) |
Mladá cuketa |
Já jsem se rozhodla začít dávat postupně ochutnávat a objednala jsem si bio cuketu a bio dýni. Ale osud rozhodl tak, že mi nedopatřením přivezli tu dýni v nehezkém stavu s plísní, takže jsem mu dala ochutnat cuketu.
Také jsem se rozhodla vše vařit v páře. Ta zelenina má lepší chuť a taky má pořád krásnou barvu oproti zelenině vařené ve vodě.
No cuketa mu vůbec nejela, u dalšího miminka určitě začnu dýní po téhle zkušenosti. Udělala jsem jak pyré, tak jsem mu dala do ručičky kousek té cukety, kterou hezky žužlal. Zkoušela jsem ji dva dny a nic moc úspěch.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDW5WJi8exRs1XnBvI6EaKpyVk2vK9BTstMkYC0KjjCMtsYioqqqDKKY7PXA4VgtgIRpUj_qKLXnGqpb5i_CDwv0zr3CPDAv5zJ2twtdXa3Zy0WpmLYLPmI9KgG9JnVsRLb2GctPE3RoE/s640/IMG_20180112_113510.jpg) |
Cuketa na páře |
Jako další jsem pokračovala dýní, ta mu moc chutnala a konečně snědl pár lžiček. Už jsem si říkala, že bude pít mateřské mléko až do nevím kdy. :D Jedl fakt po troškách a to jsem čekala, že to bude jedlík, který by to snědl i s miskou. :D
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSXC3FXdn5elr91Oe7fj_Omvm3uuXzCScO-RFPw5BI9mJerN1xyaDpJDNIiECkJ8G_6GsddQJwdzmf7qry-13uFb2PygADY8boDcE9-liIUg6oKmBYwLBY8RpSMmVjoTBp85zhvMkLo2M/s640/IMG_20180114_084722-1.jpg) |
Dýně hokkaido |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJV-LPtkKtta9DUkL-6n7kMCuE2bZmu2_u5KnnkYgphMUppTh-b_c57vVhXnpe9XV6_DYI8B68oF9WQlR3d9Gl85XR6BsGK8BflYdTynRQ_O0nxqt3q9Q0qHxIg7cs6h_HlvyZswCcyPc/s640/IMG_20180114_101153.jpg) |
Pyré z dýně hokkaido |
Většinou se píše, že se má jeden nový druh zkoušet 3 dny po sobě, ale já to dělala tak, že jsem dala první den jednodruhové pyré a další den jsem k němu přidávala novou potravinu. Po dýni jsem pokračovala brokolicí. Brokolice je celkově taková mdlá jako cuketa, tak jsem dala víc dýně a doplnila brokolicí.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsbLxu9Nufj5Z1P1KF8gtkuDTGm77NBAa30i7GvONYESvJ3uYhb3FJxIL0EaSWiLnKv29UbIeJKSGq5oJ6zlRuhDT2v4VNgp2rm9T4f2yLO6jlgzpxgOlMQD8P9opdeWNxk85c1vIsmWc/s640/IMG_20180116_120441.jpg) |
Dýně s brokolicí |
Další zelenina byla batát (sladká brambora), pak jsem vybrala mrkev a brambor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJV-LPtkKtta9DUkL-6n7kMCuE2bZmu2_u5KnnkYgphMUppTh-b_c57vVhXnpe9XV6_DYI8B68oF9WQlR3d9Gl85XR6BsGK8BflYdTynRQ_O0nxqt3q9Q0qHxIg7cs6h_HlvyZswCcyPc/s640/IMG_20180114_101153.jpg) |
Pyré z mrkve |
Když už jsem mu zavedla několik druhů zeleniny a byl hezky rozjedlý a už toho snědl docela dost, tak jsem si řekla, že zkusíme zavést i maso. První kombinace s masem byla cuketa, brambor a králík. Chuťově to bylo v pořádku, akorát jsem nevychytala konzistenci. To maso nebylo dostatečně rozmixované a Jenda snědl jen 3-4 lžičky. Tak jsem na druhý den zkusila tu samou kombinaci, ale maso jsem opravdu rozmixovala na skoro pyré a pěkně jedl.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhG4V_x_oJMdIl2oTSevVykkP1wAgPAOVE3Gh6PJoxS7_w0P379fgxDckpzsMIUpO13bD178a1CdDKKx9_ywx8ljFogjLnyfACzjD4R18GiY9hZAs_T8t04gVzwvliBIjNYYxyYDus-orA/s640/IMG_20180122_103434.jpg) |
Cuketa, brambor a králičí maso |
Když jsem zaváděla červenou řepu, tak to byla první zelenina, kterou jsem vařila tak dlouho a hlavně ve vodě. Trvalo to asi přes hodinu a půl a byly to fakt mrňavé bulvy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrnBDWEnvZfVJdBI3FXpBvrYKbcO-xvARwC_2eJcO50inYI2pjj1j5rPZWC8wWywL4EETVjotssDUmNK8LOa-WRkRknx4t3DcNN2fJtbKDu0HxWCIZfglaUzNqgSleQPiBq0VmMeY4_NA/s640/IMG_20180124_111606.jpg) |
Červená řepa s králičím masem |
Rozhodla jsem se dávat 5x týdně maso, 1x týdně žloutek a 1x týdně jen zeleninu. Později to změním tak, že místo vege dnu bude mít 1x týdně rybu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIXIfN9jslMB263GLS7cD2PWrYkmX9KrCgHBKb9kj2Fwp7cer_zWnw9xmP14EyAF6Pc_bkl3TIBeSv_6NjE1wRPBEhqW0qcqTaWKuGQJhJg4_uZfI82eatCDfZPgF9XU4t4jbPHJV53XE/s640/IMG_20180127_100450.jpg) |
Pastyňák, dýně a žloutek |
Poprvé jsme vyrazili ven s termoskou na jídlo. Tuhle od Skip Hop si můžu vynachválit. Více se dozvíte v příspěvku s recenzí.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6L-_QDkbVbfT4Iym0tyeazcrfWxEjNWv6nY0eXqaoS_4AfrffP_WnV_MO4FNzjkiIbmhfrc02bsruNtmeQP1Or2fH5BvjoPV3oeUjpvNtcZW0Ciu6TvcG6IG0quBMzZO5xIy8ZKqYREs/s640/IMG_20180129_134653.jpg) |
Hrášek, mrkev, králičí maso |
Do příkrmů používám olivový olej, ale chci zkusit i dýňový. Vařím na 2 dny a zbytek mrazím na časy, kdy spěchám a nemám čas. Používám na to silikonové tvořítka na led či bonbony nebo kelímky od aventu. Lepek a ovoce budu teprve zavádět a napíšu o tom samostatný příspěvek.
Rada na konec: Nikdy nemrazte bramborové pyré, ta chuť i konzistence je taková, že to nejí ani pes. Rozmrazujte jen v lednici. Rozmrazené maso se musí zpracovat (uvařit, upéct) a pak až zamrazit, nikdy ne rozmrazit a rozmrazené znovu zamrazit. Zeleninu používám čerstvou a pak mrazím pyré. (výjimka je např. hrášek, který používám mrazený)
Komentáře
Okomentovat