Příkrmy pro děti

S příkrmy jsem plánovala začít až od ukončeného 6. měsíce. Do té doby jsem střádala informace z knih, z internetu a od známých a udělala si o tom přehled.

Neustále jsme se rozhodovala jakou zeleninou začít. Mrkví jsem nechtěla a tak jsem vybírala mezi cuketou a dýní. Jeníčkovi bylo už 5 měsíců. Kontrolu u dětské lékařky měl v 5 a půl měsících. Doktorka nikam nespěchala, naopak nám říkala, že mu můžeme začít dávat ochutnat nějakou zeleninu, ale taky že ještě můžeme počkat, že prospívá velmi dobře.

Mladá cuketa

Já jsem se rozhodla začít dávat postupně ochutnávat a objednala jsem si bio cuketu a bio dýni. Ale osud rozhodl tak, že mi nedopatřením přivezli tu dýni v nehezkém stavu s plísní, takže jsem mu dala ochutnat cuketu.

Také jsem se rozhodla vše vařit v páře. Ta zelenina má lepší chuť a taky má pořád krásnou barvu oproti zelenině vařené ve vodě.

No cuketa mu vůbec nejela, u dalšího miminka určitě začnu dýní po téhle zkušenosti. Udělala jsem jak pyré, tak jsem mu dala do ručičky kousek té cukety, kterou hezky žužlal.  Zkoušela jsem ji dva dny a nic moc úspěch.

Cuketa na páře

Jako další jsem pokračovala dýní, ta mu moc chutnala a konečně snědl pár lžiček. Už jsem si říkala, že bude pít mateřské mléko až do nevím kdy. :D Jedl fakt po troškách a to jsem čekala, že to bude jedlík, který by to snědl i s miskou. :D

Dýně hokkaido

Pyré z dýně hokkaido

Většinou se píše, že se má jeden nový druh zkoušet 3 dny po sobě, ale já to dělala tak, že jsem dala první den jednodruhové pyré a další den jsem k němu přidávala novou potravinu. Po dýni jsem pokračovala brokolicí. Brokolice je celkově taková mdlá jako cuketa, tak jsem dala víc dýně a doplnila brokolicí.

Dýně s brokolicí

Další zelenina byla batát (sladká brambora), pak jsem vybrala mrkev a brambor.

Pyré z mrkve

Když už jsem mu zavedla několik druhů zeleniny a byl hezky rozjedlý a už toho snědl docela dost, tak jsem si řekla, že zkusíme zavést i maso. První kombinace s masem byla cuketa, brambor a králík. Chuťově to bylo v pořádku, akorát jsem nevychytala konzistenci. To maso nebylo dostatečně rozmixované a Jenda snědl jen 3-4 lžičky. Tak jsem na druhý den zkusila tu samou kombinaci, ale maso jsem opravdu rozmixovala na skoro pyré a pěkně jedl.

Cuketa, brambor a králičí maso

Když jsem zaváděla červenou řepu, tak to byla první zelenina, kterou jsem vařila tak dlouho a hlavně ve vodě. Trvalo to asi přes hodinu a půl a byly to fakt mrňavé bulvy.

Červená řepa s králičím masem

Rozhodla jsem se dávat 5x týdně maso, 1x týdně žloutek a 1x týdně jen zeleninu. Později to změním tak, že místo vege dnu bude mít 1x týdně rybu.

Pastyňák, dýně a žloutek

Poprvé jsme vyrazili ven s termoskou na jídlo. Tuhle od Skip Hop si můžu vynachválit. Více se dozvíte v příspěvku s recenzí.

Hrášek, mrkev, králičí maso

Do příkrmů používám olivový olej, ale chci zkusit i dýňový. Vařím na 2 dny a zbytek mrazím na časy, kdy spěchám a nemám čas. Používám na to silikonové tvořítka na led či bonbony nebo kelímky od aventu. Lepek a ovoce budu teprve zavádět a napíšu o tom samostatný příspěvek.

Rada na konec: Nikdy nemrazte bramborové pyré, ta chuť i konzistence je taková, že to nejí ani pes. Rozmrazujte jen v lednici. Rozmrazené maso se musí zpracovat (uvařit, upéct) a pak až zamrazit, nikdy ne rozmrazit a rozmrazené znovu zamrazit. Zeleninu používám čerstvou a pak mrazím pyré. (výjimka je např. hrášek, který používám mrazený)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake