Žitný kvásek

V tomto příspěvku Vás provedu procesem jak se starat, a jak krmit kvásek. Nejsem žádný expert, ale kvásek mám kvalitní. Pečení chleba je složitá alchymie a doteď mám na čem pracovat.


Výbava

  • začínala jsem se 100g žitné chlebové mouky a 125ml vlažné vody, bylo konzistencí celkem hutné, voněl po mouce * je potřeba vše dobře zamíchat, aby to bylo bez hrudek a aby nebyla na okrajích mouka (každý den), není potřeba aby kvásek dýchal, hlídala jsem si konzistenci vaničkového tvarohu 
  • 2.den jsem přikrmila 50g žitné chlebové mouky a 125ml vlažné vody, už byl trošku řidší, ne tak hutný a stále voněl pouze po mouce
  • 3.den 50g žitné chlebové mouky a 60ml vlažné vody, začal lehce vonět nakysle
  • 4.den 50g žitné chlebové mouky a 60ml vlažné vody, voněl jako zkvašené ovoce, při otevření sklenice to "bouchlo" 
  • 5.den jsem viděla, že kvásek začíná mít víc hlad, bylo ho už dost velké množství, tak jsem pár lžiček vyhodila (nebylo mi ho líto, protože byl mladý), sice se říká, že už ten 5.den by měl zvládnout první rozkvašení, ale lepší je až od 10.dne, dokrmila jsem opět 50g žitné chlebové mouky a 60ml vlažné vody
  • od 6.dne jsem kvásek krmila ráno i večer 50g žitné chlebové mouky a 50ml vlažné vody asi do 8.dne
  • od 8.dne jsem to dělala od oka, nechala jsem si tolik kvásku kolik jsem uznala za vhodné, odhadem asi 150-200g a krmila 30g žitné chlebové mouky a 30g vody ráno i večer a pokud se mi to zdálo moc hutné, tak jsem přidala čajovou lžičku vody, prostě tak aby byl požadované konzistence,dá se říct, že od toho 5.dne jsem se řídila sama sebou a věřila jsem kvásku, že to zvládneme a taky že jo. Chléb se povedl, byl výborný.
První krmení

Po dvou dnech už je kvásek tekutější

Kvásek pracuje, zvětšuje objem, tvoří bublinky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake