Domácí kváskové krekry
V lednici jsem si schovávala a střádala kvásek, který jsem odebírala před krmením a najednou ho byla plná sklenice. A co dělat s takovým množstvím kvásku?
Já jsem se rozhodla upéct domácí žitno pšeničné krekry, které jsou výborné. :)
S těstem se pracuje velmi dobře, obsahuje pár surovin. Většinu jich máte určitě doma. V originálním receptu psali rýžovou mouku, ale já použila rýžovou krupičku a povedly se. :)
Na domácí kváskové krekry budete potřebovat:
Ingredience spojíme v těsto, jde to lehce a těsto se díky olejům nelepí.
Rozdělíme ho na tři díly a každý rozválíme na velmi tenkou placku. Nejdřív jsem těsto rozválela na žitnou moukou podsypané desce, pak jsem ho přesunula na pečící papír a ještě rozválela. Musí být opravdu tenké, v troubě trošku nabude.
Jakmile je těsto rozválené, tak ho kráječem na pizzu rozřežeme na požadované tvary. V troubě se pak krásně oddělí.
Pečeme v dobře předehřáté troubě na 180°C/10min, obrátit plech a péct dalších 10min. Pokud pečete jako já na horkovzduch, tak jsem pekla 6min a 6 min na 180°C. Chce to také sledovat, kraje jsem měla tmavší.
Každá trouba je jiná, já se těším na novou, protože nynější je pro mě nedostačující. :D
Přeji krásný den a dobrou chuť :).
Já jsem se rozhodla upéct domácí žitno pšeničné krekry, které jsou výborné. :)
S těstem se pracuje velmi dobře, obsahuje pár surovin. Většinu jich máte určitě doma. V originálním receptu psali rýžovou mouku, ale já použila rýžovou krupičku a povedly se. :)
Krekry po upečení v plechové dóze |
- 250g kvásku z lednice
- 25g olivového oleje
- 20g slunečnicového oleje
- 5g soli
- 20g sezamu
- 20g lněného semínka
- 25g rýžové mouky nebo krupičky
- 100g hladké mouky
Ingredience spojíme v těsto, jde to lehce a těsto se díky olejům nelepí.
Rozdělíme ho na tři díly a každý rozválíme na velmi tenkou placku. Nejdřív jsem těsto rozválela na žitnou moukou podsypané desce, pak jsem ho přesunula na pečící papír a ještě rozválela. Musí být opravdu tenké, v troubě trošku nabude.
Jakmile je těsto rozválené, tak ho kráječem na pizzu rozřežeme na požadované tvary. V troubě se pak krásně oddělí.
Pečeme v dobře předehřáté troubě na 180°C/10min, obrátit plech a péct dalších 10min. Pokud pečete jako já na horkovzduch, tak jsem pekla 6min a 6 min na 180°C. Chce to také sledovat, kraje jsem měla tmavší.
Každá trouba je jiná, já se těším na novou, protože nynější je pro mě nedostačující. :D
Hotové těsto |
Jsou opravdu výborné |
Komentáře
Okomentovat