Domácí přepuštěné máslo

Připravit si doma přepuštěné máslo mě lákalo dlouho, ale nemohla jsem se k tomu pořád dokopat.

Když jsem začala jíst Low Carb, tak jsem si řekla, že ho zkusím připravit a taky se stalo. Není to žádná věda, dokonce existuje několik způsobů jak ho přepouštět. Známá ho připravuje v pomalém hrnci nebo jsem četla, že někdo přípravu uspěchá a přepouští ve vyšších teplotách.

Já jsem se držela při těch nižších teplotách nejen kvůli tomu, že při vyšších se máslo může spálit a chtěla jsem nad tím mít kontrolu. :)

Přepuštěné máslo, bezvodý tuk získaný z másla, má vyšší bod přepalování (200-250°C) než máslo (150-180°C). 

Přepuštěné máslo v pokojové teplotě


Ještě tekuté přepuštěné máslo

Na přepuštěné máslo budete potřebovat (na sklenici o objemu 0,75l):
  • 750g másla
Máslo jsem zahřívala při nízkých teplotách (2-3/9 stupně na mé varné desce). V následujících fotkách Vám ukážu můj foto sběr. Hotové přepuštěné máslo by mělo vypadat tak, že nahoře je oddělená pěna, uprostřed je čirý tuk a naspod usazenina zbarvená dozlatova a mělo by přestat takové syčení. Pokud se rozhodnete přepuštěné máslo dělat, tak pak to syčení pochopíte, je to až u konce procesu.

 Pěnu jsem postupně sbírala a občas jsem vše promíchala.


Začínala jsem máslo rozehřívat


Na této fotce už máslo povolovalo


Máslo bylo skoro rozpuštěné


Tady bylo máslo rozpuštěné, ale pár s pár tužšími kousky


Kompletně rozpuštěné máslo, u kterého se začínala oddělovat ta pěna


Tady už jsem pomalu začala sbírat


Sesbíraná pěna


Tady už jsem viděla náznak, že se chystá s čirému vzhledu


Skoro vidíme na dno hrnce - dobrá zpráva


Tato fotka se moc nepodařila, tohle je usazenina zespodu hrnce


Cedila jsem přes síto vystlané několika vrstvami gázy

Pokud přemýšlíte nad domácím přepuštěním, určitě to zkuste :)

Přeji příjemné tvoření :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mléčné řezy

Grusetky podle paní Lucky Grusové

Barefoot sandále - Obutá nebo neobutá?