Připravit si doma přepuštěné máslo mě lákalo dlouho, ale nemohla jsem se k tomu pořád dokopat.
Když jsem začala jíst Low Carb, tak jsem si řekla, že ho zkusím připravit a taky se stalo. Není to žádná věda, dokonce existuje několik způsobů jak ho přepouštět. Známá ho připravuje v pomalém hrnci nebo jsem četla, že někdo přípravu uspěchá a přepouští ve vyšších teplotách.
Já jsem se držela při těch nižších teplotách nejen kvůli tomu, že při vyšších se máslo může spálit a chtěla jsem nad tím mít kontrolu. :)
Přepuštěné máslo, bezvodý tuk získaný z másla, má vyšší bod přepalování (200-250°C) než máslo (150-180°C).
|
Přepuštěné máslo v pokojové teplotě
|
|
Ještě tekuté přepuštěné máslo |
Na přepuštěné máslo budete potřebovat (na sklenici o objemu 0,75l):
Máslo jsem zahřívala při nízkých teplotách (2-3/9 stupně na mé varné desce). V následujících fotkách Vám ukážu můj foto sběr. Hotové přepuštěné máslo by mělo vypadat tak, že nahoře je oddělená pěna, uprostřed je čirý tuk a naspod usazenina zbarvená dozlatova a mělo by přestat takové syčení. Pokud se rozhodnete přepuštěné máslo dělat, tak pak to syčení pochopíte, je to až u konce procesu.
Pěnu jsem postupně sbírala a občas jsem vše promíchala.
|
Začínala jsem máslo rozehřívat |
|
Na této fotce už máslo povolovalo |
|
Máslo bylo skoro rozpuštěné |
|
Tady bylo máslo rozpuštěné, ale pár s pár tužšími kousky |
|
Kompletně rozpuštěné máslo, u kterého se začínala oddělovat ta pěna |
|
Tady už jsem pomalu začala sbírat |
|
Sesbíraná pěna |
|
Tady už jsem viděla náznak, že se chystá s čirému vzhledu |
|
Skoro vidíme na dno hrnce - dobrá zpráva |
|
Tato fotka se moc nepodařila, tohle je usazenina zespodu hrnce |
|
Cedila jsem přes síto vystlané několika vrstvami gázy |
Pokud přemýšlíte nad domácím přepuštěním, určitě to zkuste :)
Přeji příjemné tvoření :)
Komentáře
Okomentovat