Švédské masové kuličky

Poprvé jsem švédské masové kuličky ochutnala v obchodním době IKEA jako většina z vás. Dříve jsem si tyto kuličky dávala pokaždé, když jsme tam jeli, ale teď už je tomu jinak. :) Ale když není cesta do Ikey, tak jsem připravila tyto kuličky doma. Není to nějak těžké, existuje spousta receptů i variací.  V tomhle příspěvku Vám sepíšu jak jsem jsem tuto kuličky uvařila já. :)

Pro manžela klasika s bramborovou kaší a brusinkovým kompotem


Pro mě s dýňovým pyré

Ingredience na masové kuličky:
  • 500g mletého vepřového masa
  • 2 střední vejce
  • 1 středně velká cibule
  • 50ml smetany
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 čajová lžička mletého nového koření
  • 1 čajová lžička mleté papriky sladké
  • půl lžičky kopru
  • 1 lžička zázvoru mletého 
Postup:

Maso smícháme se všemi ingrediencemi, vytvarujeme kuličky a pečeme na pečícím papíře nebo smažíme na másle či oleji.


Bramborovou kaši vyrobíme jako obvykle. Uvaříme očištěné, oloupané brambory do měkka, slijeme vodu, přidáme máslo, mléko a šťouchačkou na brambory vyrobíme kaši.

Dýňové pyré vyrobíme tak, že si oloupeme a nakrájíme dýni na kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka a rozmixujeme s lžičkou muškátového oříšku a lžící másla.

Smetanovou omáčku jsem vyrobila tak, že jsem si dala do kastrůlku domácí silný vývar, do kterého jsem zamíchala smetanu, osolila, opepřila a zahustila jíškou bez lepku.

Pokud byste omáčku nezahušťovali, myslím, že by to splňovalo stravování low carb :)



Použila jsem tento kompot, lepší jsem nejedla

Přeji krásný den a dobrou chuť :).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mléčné řezy

Čokoládová pěna

Grusetky podle paní Lucky Grusové