Švédské masové kuličky
Poprvé jsem švédské masové kuličky ochutnala v obchodním době IKEA jako většina z vás. Dříve jsem si tyto kuličky dávala pokaždé, když jsme tam jeli, ale teď už je tomu jinak. :) Ale když není cesta do Ikey, tak jsem připravila tyto kuličky doma. Není to nějak těžké, existuje spousta receptů i variací. V tomhle příspěvku Vám sepíšu jak jsem jsem tuto kuličky uvařila já. :)
Ingredience na masové kuličky:
Maso smícháme se všemi ingrediencemi, vytvarujeme kuličky a pečeme na pečícím papíře nebo smažíme na másle či oleji.
Bramborovou kaši vyrobíme jako obvykle. Uvaříme očištěné, oloupané brambory do měkka, slijeme vodu, přidáme máslo, mléko a šťouchačkou na brambory vyrobíme kaši.
Dýňové pyré vyrobíme tak, že si oloupeme a nakrájíme dýni na kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka a rozmixujeme s lžičkou muškátového oříšku a lžící másla.
Smetanovou omáčku jsem vyrobila tak, že jsem si dala do kastrůlku domácí silný vývar, do kterého jsem zamíchala smetanu, osolila, opepřila a zahustila jíškou bez lepku.
Pokud byste omáčku nezahušťovali, myslím, že by to splňovalo stravování low carb :)
Přeji krásný den a dobrou chuť :).
Pro manžela klasika s bramborovou kaší a brusinkovým kompotem |
Pro mě s dýňovým pyré |
Ingredience na masové kuličky:
- 500g mletého vepřového masa
- 2 střední vejce
- 1 středně velká cibule
- 50ml smetany
- Sůl, pepř
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 čajová lžička mletého nového koření
- 1 čajová lžička mleté papriky sladké
- půl lžičky kopru
- 1 lžička zázvoru mletého
Maso smícháme se všemi ingrediencemi, vytvarujeme kuličky a pečeme na pečícím papíře nebo smažíme na másle či oleji.
Bramborovou kaši vyrobíme jako obvykle. Uvaříme očištěné, oloupané brambory do měkka, slijeme vodu, přidáme máslo, mléko a šťouchačkou na brambory vyrobíme kaši.
Dýňové pyré vyrobíme tak, že si oloupeme a nakrájíme dýni na kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka a rozmixujeme s lžičkou muškátového oříšku a lžící másla.
Smetanovou omáčku jsem vyrobila tak, že jsem si dala do kastrůlku domácí silný vývar, do kterého jsem zamíchala smetanu, osolila, opepřila a zahustila jíškou bez lepku.
Pokud byste omáčku nezahušťovali, myslím, že by to splňovalo stravování low carb :)
Použila jsem tento kompot, lepší jsem nejedla |
Přeji krásný den a dobrou chuť :).
Komentáře
Okomentovat