Vejce Benedikt

Vejce Benedikt jsem odkládala velmi dlouho. Ani nevím proč jsem z nich měla takový strach. Možná mě zmátlo to, že doba přípravy je delší kvůli pečivu? Sama nevím.

Sestra říkala, že až dojede k nám na návštěvu, tak to spolu připravíme. Místo jejich pečiva jsme použili můj kváskový podmáslový, žitno-pšeničný chléb a doba přípravy se hned zdála v pořádku.

Hotové vejce Benedikt

Na holandskou omáčku budete potřebovat:
  • 50g rozpuštěného másla
  • lžička citronové šťávy
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř
Holandská omáčka se připravuje nad parou. Takže si připravíme hrnec, do kterého dáme vodu a necháme vařit k bodu varu a následně ztlumíme teplotu. Mezitím si dáme žloutky do nádoby, která sedí na hrnec tak, aby se nedotýkala vody.

Nejlepší je použít nerezovou misku, já nemám, tak jsem použila skleněnou. Ke žloutkům přidáme citronovou šťávu a lehce vyšleháme metličkou. Pak přendáme nádobu nad páru a chvilku ručně šleháme. Pak postupně ručně zašleháváme máslo dokud omáčka nezhoustne. Jakmile zhoustne, tak nádobu odstavíme z páry a přidáme podle chuti sůl a pepř. 

Voda by neměla vřít a hlavně by se nádoba opravdu neměla dotýkat vody. Měli byste místo omáčky míchaná vejce.

Takový tip pro ty, kteří chtějí mít omáčku teplou, protože než se vše nachystá, tak má omáčka pokojovou teplotu. Pokud víte dopředu, že budete vejce Benedikt připravovat, dejte si do malé termosky vroucí vodu, aby udržela teplo a omáčku po uvaření ihned do termosky nalijte. Samozřejmě než do ní nalijete omáčku, tak pořádně vylijte tu vodu :) Klidně ji můžete použít třeba na čaj :)


Hotová omáčka

Na vejce Benedikt budeme potřebovat (2 porce):
  • 2 celá vejce
  • 6 plátků kvalitní vysokoprocentní šunky
  • olivový olej
  • parmezán (lze se bez něho obejít)
Na vejce Benedikt je potřeba připravit ztracené vejce. Já se naučila od Jamieho Olivera vychytávku, kdy si odřezaný kus potravinové fólie pomažeme olivovým olejem, dáme střed fólie do menší nádobky cca ve velikosti toho vejce, vyklepneme vejce s neporušením žloutku a uvážeme uzel. Pak do vroucí vody vložíme tyto dva pytlíčky a vaříme cca 4 min. Díky olivovému oleji jde fólie jednoduše odstranit a díky fólii nemusíte mít strach, že se vejce nepovedou a hlavně mají vždy hezký tvar :)

Opečený chléb pokapeme olivovým olejem, poklademe pár hoblinek parmezánu, rozprostřeme na sucho opečenou šunku a poklademe opatrně ztracené vejce, které zlehka přelijeme výbornou holandskou omáčkou.


Připraveno k přelití holandskou omáčkou


Tohle je opravdu zážitek

Přeji krásný den a dobrou chuť :).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake