Cuketová koprová omáčka

Koprovou omáčku milujeme a už od doby, co jsem na low carb jsem přemýšlela jak si připravit koprovou omáčku. Vždy jsem ji vařila na základě bešamelové omáčky, což dělá většina.
Před časem jsem viděla u jedné blogerky, že na zahuštění omáček používá cuketu, protože má neutrální chuť, že to nejde poznat, a tak jsem si řekla že to zkusím. Měla jsem v lednici střední cuketu, tak jsem aspoň neuvařila víc než 3 porce, kdyby to nebylo dobré.
Někteří používají mandlovou mouku na zahuštění, ale to mi přijde docela škoda a hlavně té konzistenci moc nevěřím. Nicméně to dopadlo víc než dobře a škod že jsem neměla v lednici ty cukety alespoň tři, chutnala nám všem a i manžel říkal, že tahle je nejlepší. :)

Já jsem si ji připravila s filetem z divokého lososa místo vajíček

Recept na 3 porce:
  •  1 velká cuketa
  • 1 malá cibule
  • 1 smetana 10-12%
  • 1 lžička erythritolu
  • lžíce ghí či jiného tuku
  • vývar (případně bujón)
  • větší hrst čerstvého kopru
  • sůl, pepř, citronová šťáva
Na ghí si zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou neoloupanou cuketu, zalijeme ji vývarem tak, aby moc neplavala, asi tak aby byla hladina půl cm nad cuketou. Ničím nebudeme zahušťovat, tekutina se dá dolít vždycky.

Cuketu osolíme, opepříme, povaříme asi 15 min doměkka, pak ji rozmixujeme dohladka, na závěr zalijeme smetanou, nasekáme kopr, který přidáme do omáčky a ještě 10 min povaříme. 
Hustota by měla být akorát, pokud bude potřeba přilijte vodu, vývar či mléko, doufám že se Vám podaří aby nebyla moc tekutá. Vařila jsem ji tak nějak od oka :)

Omáčku dochutíme podle chuti solí, pepřem, případně po troškách citronovou šťávou. 
Chutná jako koprovka, není tam žádná pachuť.

Pokud nechcete nazelenalou, jednoduše cuketu oloupejte, mně to přijde zbytečné a za mě je to škoda. :)

Ještě ukázka manželovy porce s bramborem a vajíčkem (klasika)

Přeji hezký den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake