Podzimní hruškový koláč

Sice nejsou hrušky low carb, ale kombinace hrušek či jablek se skořicí je moje oblíbená a za mě k podzimu zkrátka patří. Tento koláč mě velmi překvapil a musím říct, že se stal mým oblíbeným. Spojení vlašských ořechů, hrušek, skořice a jemného smetanového krému je naprosto božská. Inspirovala jsem se podle receptu Janiny (cukrfree).


Hotový koláč
Recept na korpus:
  • 95g vlašských ořechů
  • 85g mandlové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 20g povoleného másla
  • 1 celé vejce
  • 2 bílky
  • 1 lžička kvalitního rumu
Vlašské ořechy jsem rozmixovala na mouku, přidala jsem mandlovou mouku, skořici, máslo, vejce, bílky, rum a umíchala jsem těsto, které jsem dala na 10 minut do mrazáku, aby se mi lépe tvarovalo do pečící formy.

Náplň:

  • 3-4 menší hrušky
  • 2 žloutky
  • 200ml smetany 33%
  • vanilka (extrakt)
  • skořice na posypání hrušek
Když jsem dala odpočinout těsto do mrazáku, předehřála jsem troubu na 180°C. Hrušky jsem oloupala, rozpůlila, vyjmula opatrně jadřince pomocí malé lžičky a nakrájela je tak, že jsem tak tak dokrojila, aby držela tvar, nicméně, někde se nepovedlo a rozkrojila jsem ji, ale dalo se to hezky naaranžovat i tak. Těsto jsem vytáhla z mrazáku, lehce jsem vymazala pečící kulatou formu na koláč kokosovým olejem a těsto natlačila dovnitř. 
Na těsto jsem kladla hrušky, poprášila je skořicí a dala péct na 10 minut na 180°C. 
Mezitím jsem si smíchala žloutky, vanilku a smetanu. Po 10 minutách jsem těsto vyndala z trouby a do formy kolem hrušek nalila směs se žloutky a dala péct znovu na 170°C asi na 30 minut.

Hotové jsem nechala vychladnout a dala ještě do lednice minimálně na hodinu. Já koláč pekla večer a nechala přes noc v lednici. :) 



Koláč v řezu
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake