LC Linecké cukroví

Jako druhé vánoční cukroví jsem vybrala linecké. Musím říct, že jsem recept vybírala velmi dlouho a nejvíce se mi zalíbil právě tento lučinový ze stránky Lady LowCarb. Na stránkách píšou, že máme postupovat přesně podle postupu, tak jsem se tak nějak snažila postupovat, ale spíše jsem už pak jela podle sebe. Možná proto jsem měla ze začátku menší problém s válením těsta a pekla jsem to na horkovzduch namísto normálního pečení. :D To jsem celá já, dělám si to podle svého. :D

Nicméně to dopadlo vcelku dobře, věřila bych, že kdybych dělala druhou várku, tak bych si lépe poradila, ale chuťově je cukroví velmi dobré a doporučuji. :)

Linecké
Recept:
  • 200g mandlové mouky
  • 10g kokosové mouky
  • 90g másla
  • 50g lučiny
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce sladila (použila jsem čekankový sirup pro děti)
  • 1\4 lžičky xantanové gumy
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • vanilkový extrakt či semínka (kupuji dm bio 5g za 129 Kč)
  • 1\2 balíčku prášku do pečiva s vinným kamenem
  • špetka soli
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Do nádoby si oddělíme žloutek, k němuž přidáme máslo, lučinu, sladidlo, vanilkový extrakt či semínka a společně utřeme. K této směsi pak přidáme smíchanou mandlovou mouku, kokosovou mouku, xantanovou gumu, sůl a prášek do pečiva a vytvořte těsto. Bude to velmi taková konzistence, že se třeba zhrozíte stejně jako já a budete si představovat jak z něčeho takového budete vykrajovat tvary. :D

Je velmi důležité nechat těsto odpočinout v lednici. V receptu píšou alespoň hodinu. Nejlépe si připravte těsto den dopředu nebo ráno a večer pečte. I když těsto v lednici ztuhne, tak po vyndání bude velmi brzo měkké, neforemné...

Mně se nejlíp válelo tak, že jsem si dala arch pečícího papíru na pracovní desku, trošku jsem ho poprášila kokosovou moukou, na to dala 1\3 těsta, zbytek jsem nechala v lednici, aby mi nerozteklo, a přiklopila dalším archem a snažila jsem se ho tence vyválet. První plech katastrofa, místo 2 mm mám snad 5 mm :D Ale nevadí, chybami se člověk učí a pak mi to docela šlo. Část těsta jsem si obarvila kakaem a není to vůbec ale vůbec špatné. Válela jsem a pekla úplně stejně jako bílé těsto.

Linecké pečte na 160°C asi 10 min, záleží na troubě. Já jsem to pekla na horkovzduch asi na 150°C a kontrolovala jsem to podle barvy. Jakmile to začalo být zlatavé\růžové, tak jsem to vyndala ven.

Já jsem vykrajovala do světlých tvarů kulatý střed, protože se mi líbí, když to slepím marmeládou a jde to vidět. Použijte kvalitní marmeládu, já použila Relax jahodovou bez přidaného cukru a podobných "srajd" a za mě má moc dobré složení. Není úplně low carb, ale taková troška neublíží a opravdu mažu jen tenkou vrstvičku.

*Čekankový sirup používám z mnoha důvodů, xylitol je jedovatý pro většinu zvířat a já to nechci riskovat. Máme dítě, které se rádo dělí. Erythritol není moc vhodný na pečení, navíc není moc vhodný pro děti a kdybych nepoužila žádné sladidlo, tak mi to nikdo nesní. :) Volím čekankový sirup pro děti, který je mi složením nejbližší. :)
*Co se týče surovin jako je slunečnicová odtučněná mouka, xantanová guma, apod., tak takové suroviny najdete ve zdravých výživách nebo případně drogeriích nebo hypermarketech se zdravým koutkem jako je Globus. :)

Přeji krásný den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake