LC Perníčky

Loni jsem zkoušela péct moje první low carb cukroví, protože manželova maminka v té době jedla low carb a chtěla jsem jí udělat radost, ale nedopadlo to moc dobře. Našla jsem si recept na vanilkové
rohlíčky a myslím, že byly z kokosové mouky. Sotva jsem si kousla do rohlíčku a myslela jsem, že budu muset vypít půl litru vody. :D Byly neuvěřitelně suché a dá se říct, že nejedlé a tak jsem měla strach při prvním pečení z kokosovou moukou, ale nakonec jsem se s ní naučila péct.

Ale za těch 8 měsíců tvoření, pečení a vaření low carb jídel už trošku umím předpokládat jestli to bude fungovat nebo ne a jsem v tom docela "zajetá". Jako první letošní, vánoční cukroví jsem zkusila upéct perníčky, na jehož recept jsem narazila na stránkách Jídelní plán. Tento recept mě velmi zaujal, protože jsem ještě neměla tu čest péct s odtučněnou slunečnicovou moukou a navíc mám ráda kakaovější perníčky a tyhle ty to právě jsou. Já si akorát do těsta přidala perníkové koření, které by mi tam chybělo a také jsem změnila sladidlo. :)

Já měla doma nějaké tmavé kakao a ještě jsem měla při focení horší světlo, tak jsou takové hodně tmavé, ale jak jsem psala, kakaovější mám ráda. :)

Perníčky
Recept:
  • 100g odtučněné slunečnicové mouky
  • 3 lžíce sladidla (*já použila čekankový sirup pro děti)
  • 2 lžičky kypřícího prášku do perníku (použila jsem od Amylon)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1\2 lžičky xantanové gumy
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • mandlová nebo slunečnicová mouka na podsypání
Suroviny jsem smíchala v těsto a dala na noc odpočinout do lednice. Pracovalo se mi s ním poměrně dobře. Pokud byste měli problém na vále, tak většinu low carb těst, které nemají dobrou konzistenci válím tak, že si po částech odebírám, vezmu si 2 archy pečícího papíru a těsto válím mezi nimi. :) Vykrajovala jsem oblíbené tvary a pekla na pečícím papíře 10 minut na 180°C.

Pokud chcete připravit polevu, lze připravit z bílku, citronové šťávy a práškového xylitolu. Vlastně stejně jako u klasické perníčkové polevy, akorát se tam místo cukru použije xylitol. Já xylitol nepoužívám a letos si je užiji i bez polevy. :)

*Čekankový sirup používám z mnoha důvodů, xylitol je jedovatý pro většinu zvířat a já to nechci riskovat. Máme dítě, které se rádo dělí. Erythritol není moc vhodný na pečení, navíc není moc vhodný pro děti a kdybych nepoužila žádné sladidlo, tak mi to nikdo nesní. :) Volím čekankový sirup pro děti, který je mi složením nejbližší. :)
*Co se týče surovin jako je slunečnicová odtučněná mouka, xantanová guma, apod., tak takové suroviny najdete ve zdravých výživách. :)

Přeji krásný den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake