Pistáciový cheesecake

Sestra měla narozeniny a při té příležitosti jsem se rozhodla jí upéct dort. Napadl mě právě tento cheesecake s pistáciovou náplní a mandlovým korpusem. Doma jsem měla 100% pistáciovou pastu, která je opravdu jemná a stačí opravdu málo a chuť pistácií je velmi intenzivní a pohladí chuťové pohárky. Doporučuji milovníkům pistacií. :)


Recept na korpus (kulatá forma průměr 24cm)
  • 105g mandlové mouky
  • 35g kokosové mouky 
  • 30g másla
  • 1 vejce 
  • vanilka
Vše smícháme a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Spod formy si vyložíme pečícím papírem. Poté tvarujeme do formy na dno a pečeme v troubě na 170°C asi 15 minut. Měl by být "růžový". Jakmile vychladne, tak formu obalíme ve dvou vrstvách alobalem aby se při pečení ve vodní lázni nedostala do těsta voda. 

Recept na náplň:
  • 250g ricotty
  • 550g cream cheese (Lučina, Goldessa, Philadelphia,..)
  • 100g erythritol moučka
  • 4 celá vejce 
  • 2 žloutky
  • 2 PL jemné pistáciové pasty (já použila 100% pistáciovou pastou Bronte P.D.O. od @pistaciaevergreen)
Všechny ingredience musí být v pokojové teplotě.
Utřeme si ricottu, cream cheese, pistáciovou pastu a erythritol. Pak začneme přidávat vejce jedno po druhém a až naposledy žloutky. Vejce se nesmí zašlehávat, ale vmíchávat např. vařečkou, jinak by se nám krém zdrcl. 
Na vychladlý korpus nalijeme krém a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si dáme vařit 1,5-2 litry vody. Formu přendáme na plech, dáme do trouby a přilejeme vařící vodu. 
Cheesecake pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut na 160°C, střed by se měl hýbat jako želé, ale nemělo by být tekuté. 
Nesmí se péct na horkovzduch a troubu otevíráme nejdříve po 30 minutách, dříve ne. 
Až je dort upečený, tak ho necháme v troubě dalších 30 minut odpočinout s otevřenými dvířky na 1cm. Pak necháme na lince vychladnout do pokojové teploty, a pak teprve přendáme do lednice na minimálně 8 hodin. 
Zdobíme podle chuti šlehačkou se zakysanou smetanou/mascarpone, pistáciemi, atd. 




Pokud vyzkoušíte tenhle luxusní cheesecake, dejte vědět jak Vám chutnal. 

Přeji krásný den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Kakaovo-kokosový mug cake

Moje low carb proměna po půl roce - 3. díl