Pistáciový cheesecake
Sestra měla narozeniny a při té příležitosti jsem se rozhodla jí upéct dort. Napadl mě právě tento cheesecake s pistáciovou náplní a mandlovým korpusem. Doma jsem měla 100% pistáciovou pastu, která je opravdu jemná a stačí opravdu málo a chuť pistácií je velmi intenzivní a pohladí chuťové pohárky. Doporučuji milovníkům pistacií. :)
Recept na korpus (kulatá forma průměr 24cm)
- 105g mandlové mouky
- 35g kokosové mouky
- 30g másla
- 1 vejce
- vanilka
Vše smícháme a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Spod formy si vyložíme pečícím papírem. Poté tvarujeme do formy na dno a pečeme v troubě na 170°C asi 15 minut. Měl by být "růžový". Jakmile vychladne, tak formu obalíme ve dvou vrstvách alobalem aby se při pečení ve vodní lázni nedostala do těsta voda.
Recept na náplň:
- 250g ricotty
- 550g cream cheese (Lučina, Goldessa, Philadelphia,..)
- 100g erythritol moučka
- 4 celá vejce
- 2 žloutky
- 2 PL jemné pistáciové pasty (já použila 100% pistáciovou pastou Bronte P.D.O. od @pistaciaevergreen)
Všechny ingredience musí být v pokojové teplotě.
Utřeme si ricottu, cream cheese, pistáciovou pastu a erythritol. Pak začneme přidávat vejce jedno po druhém a až naposledy žloutky. Vejce se nesmí zašlehávat, ale vmíchávat např. vařečkou, jinak by se nám krém zdrcl.
Na vychladlý korpus nalijeme krém a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si dáme vařit 1,5-2 litry vody. Formu přendáme na plech, dáme do trouby a přilejeme vařící vodu.
Cheesecake pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut na 160°C, střed by se měl hýbat jako želé, ale nemělo by být tekuté.
Nesmí se péct na horkovzduch a troubu otevíráme nejdříve po 30 minutách, dříve ne.
Až je dort upečený, tak ho necháme v troubě dalších 30 minut odpočinout s otevřenými dvířky na 1cm. Pak necháme na lince vychladnout do pokojové teploty, a pak teprve přendáme do lednice na minimálně 8 hodin.
Zdobíme podle chuti šlehačkou se zakysanou smetanou/mascarpone, pistáciemi, atd.
Pokud vyzkoušíte tenhle luxusní cheesecake, dejte vědět jak Vám chutnal.
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat