Velikonoční beránek
Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží a při této příležitosti jsem již nyní zkusila upéct svého úplně prvního beránka a především jsem Vás chtěla inspirovat. :) K tomu mi pomohla forma na beránka ze staré dobré keramiky ve spolupráci s @tescoma_official a musím říct, že jak jsem se toho pečení obávala, tak vše dopadlo až překvapivě dobře. Proč jsem se obávala, určitě většina z Vás viděla fotky nepovedených až mimozemských beránků. :D Stále jsem přemýšlela podle jakého receptu beránka zkusím upéct. Na poprvé jsem experimentovat nechtěla, tak jsem beránka upekla podle přiloženého receptu u keramické formy s malým přídavkem. 🙂
- 4 bílky + 4 žloutky
- 2 celá vejce
- 200g cukru krupice
- 240g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- semínka z lusku nebo pasta
- 1 lžíce šťávy a kůra z jednoho citronu
- špetka soli
Nejdříve si dáme předehřát troubu na 180°C.
Formu si poctivě vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Já použila slunečnicový olej ve spreji a následně pečlivě vysypala polohrubou moukou.
2 vejce, 4 žloutky, cukr, semínka z lusku, vanilkový cukr, šťávu a kůru z jednoho citronu vyšleháme do husté pěny. (šlehání trvá přibližně 6-8 minut)
Následně si vyšleháme 4 bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Pak jen do žloutkové směsi vmícháme mouku a tuhý sníh.
Pečeme 40-45 minut na 180°C.
Beránka necháme vychladnout ve formě a pak klopíme. Pokud beránek z formy nejde vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou. Zdobila jsem rozpuštěnou bílou čokoládou s kokosovým olejem.
Komentáře
Okomentovat