Lehký piškotový pistáciový dortík
U nás je období narozenin a oslav, takže velmi často připravuji návštěvám nějakou tu sladkou tečku ke kávě. Dostala jsem nápad a využila moji oblíbenou pistáciovou chuť ve spojení s bílou čokoládou, obyčejným neutrálním piškotovým korpusem a višněmi. Ráda kombinuji chutě a teď se to opravdu vyplatilo a vznikl z toho naprosto dokonalý dezert.
Recept na korpus:
- 120g polohrubé mouky
- 150g cukru nebo *erythritolu
- 2 lžíce vlažné vody
- 4 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- vanilkové aroma nebo pasta (lze vynechat)
Předehřejeme si troubu na 180°C a kulatou formu o průměru 25-26cm si vymažeme a vysypeme moukou. Já to dělám tak, že na dno dám pečící papír a vnitřní okraje vymažu olejem.
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh a žloutky s cukrem či erythritolem a vlažnou vodou si vyšleháme do husté pěny.
Nakonec jen na střídačku opatrně a s lehkostí vmícháváme mouku a bílky.
Pečeme na 180°C asi 15-20 minut. Pro jistotu píchněte špejlí.
*Erythritol je sladidlo bez kalorií, které zakoupíte ve zdravé výživě nebo normálně v obchodě, Používám erythritol a ne xylitol, protože je narozdíl od xylitolu bezpečný i pro zvířata.
Recept na krém:
- 500g polotučného tvarohu z vaničky
- 200g smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 50g sicilského pistáciového krému
- 10g 100% pistáciové pasty Bronte P.D.O.
Tvarohy si smícháme s pistáciovými krémy. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem dotuha a pak nakonec vmícháme do tvarohů. Já si ještě pohrála a na zdobení nahoře jsem použila více 100% pasty pro přírodní zelenou barvu.
Pokud nemáte možnost použití těchto kvalitních krémů, zvolte dle Vašich potřeb. Tyhle pasty a krémy jsou naprosto luxusní, chuťově výborné, dobře využitelné a hlavně dokáží v malém množství neskutečně ochutit.
Zdobení:
Okraj dortu jsem ozdobila rozpuštěnou bílou čokoládou jejíž barvu jsem opět dotónovala 100% pistáciovou pastou Bronte P.D.O.
Použila jsem i nasekané pistácie, jedlé květy, ostružiny.
Sestavení dortu:
Korpus jsem nechala úplně vychladnout, pak jsem ho rozřízla na poloviny. Obě jsem potřela třešňovou marmeládou. Na spodní část jsem nanesla tenčí vrstvu krému a přiklopila druhou tak, aby obě promazané části byly uvnitř.
Pak jsem jen nahoru a po okrajích nanesla krém a nechala si část i na dozdobení nahoru. Toto množství krému vyjde na dort o průměru 26 cm. Pak už zdobíte dle fantazie.
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat