Lehký piškotový pistáciový dortík

U nás je období narozenin a oslav, takže velmi často připravuji návštěvám nějakou tu sladkou tečku ke kávě. Dostala jsem nápad a využila moji oblíbenou pistáciovou chuť ve spojení s bílou čokoládou, obyčejným neutrálním piškotovým korpusem a višněmi. Ráda kombinuji chutě a teď se to opravdu vyplatilo a vznikl z toho naprosto dokonalý dezert.



Recept na korpus:
  • 120g polohrubé mouky
  • 150g cukru nebo *erythritolu
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 4 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • vanilkové aroma nebo pasta (lze vynechat)
Předehřejeme si troubu na 180°C a kulatou formu o průměru 25-26cm si vymažeme a vysypeme moukou. Já to dělám tak, že na dno dám pečící papír a vnitřní okraje vymažu olejem.

Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh a žloutky s cukrem či erythritolem a vlažnou vodou si vyšleháme do husté pěny.

Nakonec jen na střídačku opatrně a s lehkostí vmícháváme mouku a bílky.

Pečeme na 180°C asi 15-20 minut. Pro jistotu píchněte špejlí.

*Erythritol je sladidlo bez kalorií, které zakoupíte ve zdravé výživě nebo normálně v obchodě, Používám erythritol a ne xylitol, protože je narozdíl od xylitolu bezpečný i pro zvířata.

Recept na krém:
Tvarohy si smícháme s pistáciovými krémy. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem dotuha a pak nakonec vmícháme do tvarohů. Já si ještě pohrála a na zdobení nahoře jsem použila více 100% pasty pro přírodní zelenou barvu.

Pokud nemáte možnost použití těchto kvalitních krémů, zvolte dle Vašich potřeb. Tyhle pasty a krémy jsou naprosto luxusní, chuťově výborné, dobře využitelné a hlavně dokáží v malém množství neskutečně ochutit.

Zdobení:

Okraj dortu jsem ozdobila rozpuštěnou bílou čokoládou jejíž barvu jsem opět dotónovala 100% pistáciovou pastou Bronte P.D.O.

Použila jsem i nasekané pistácie, jedlé květy, ostružiny.

Sestavení dortu:

Korpus jsem nechala úplně vychladnout, pak jsem ho rozřízla na poloviny. Obě jsem potřela třešňovou marmeládou. Na spodní část jsem nanesla tenčí vrstvu krému a přiklopila druhou tak, aby obě promazané části byly uvnitř.

Pak jsem jen nahoru a po okrajích nanesla krém a nechala si část i na dozdobení nahoru. Toto množství krému vyjde na dort o průměru 26 cm. Pak už zdobíte dle fantazie.



Přeji krásný den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake