Medovníkové kuličky plněné karamelem

Tyto kuličky jsou trošku kalorická pecka, ale luxusní záležitost. Medovníkové kuličky plněné karamelem jsou mezi nejoblíbenějším druhem vánočního cukroví nejen u rodiny. Není ani nějak náročný na přípravu. Recept na medovníkové pláty lze použít na přípravu medovníku akorát ve větším množství. 

Videorecept můžete shlédnout na mém Instagramu @iveta_life_blog

Recept je inspirovaný podle kulinářské akademie Lidlu. 

Recept:
  • 240g namletých medovníkových plátů + na obalení
  • 100g másla    
  • ½ plechovky (200 g) karamelového kondenzovaného mléka + na plnění
  • 60 g vlašských ořechů  
  • 1 lžíce medu

Medovníkové pláty a ořechy nastrouháme nebo rozmixujeme.

Namleté pláty, změklé máslo, karamelové kondenzované mléko, med a mleté ořechy zpracujeme v kompaktní lehce lepivé těsto.

Z hmoty vytvoříme kuličky (každá asi 15 g), které necháme v lednici 30 minut zatuhnout. Poté do nich palcem uděláme důlek, naplníme karamelovým kondenzovaným mlékem, uzavřeme a vytvarujeme kuličku. Tu následně obalíme v namletých medovníkových plátech.

Skladujeme v lednici.

Recept na medovníkové pláty:
  • 100g cukru krupice
  • 42g másla
  • 30g medu
  • 1 velké vejce L nebo 2 malá S
  • 10g jedlé sody
  • 2,5 lžíce octa
  • 190g hladké mouky

Ve vodní lázni necháme rozpustit cukr, med a máslo. Pomůžete si i tím když máslo přidáte ohřáté. Směs nesmí být moc horká. 

Jakmile má směs kašovitou konzistenci, tak přidáme vejce, rozmícháme, přidáme sodu, rozmícháme a nakonec přidáme ocet. Tímto vznikne chemická reakce, těsto vypadá jako pěna od piva, nabyde, zhoustne.

K této směsi přidáme mouku a zpracujeme v těsto podobnému na lívance akorát trošku hustější. Necháme zchladit do pokojové teploty a dáme do lednice ztuhnout.

Pak dáme do fólie a necháme do druhého dne odpočívat.

Na pomoučeném vále si vyválíme tenčí placku cca 3 mm, propícháme vidličkou aby se těsto peklo rovnoměrně a upečeme. *TIP: já těsto valím mezi archy pečícího papíru, s tím že horní čas pomoučím. 

Pečeme na 180°C asi 7-12 minut na plechu a s pečícím papírem.

Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Kakaovo-kokosový mug cake

Moje low carb proměna po půl roce - 3. díl