Medovníkové kuličky plněné karamelem
Tyto kuličky jsou trošku kalorická pecka, ale luxusní záležitost. Medovníkové kuličky plněné karamelem jsou mezi nejoblíbenějším druhem vánočního cukroví nejen u rodiny. Není ani nějak náročný na přípravu. Recept na medovníkové pláty lze použít na přípravu medovníku akorát ve větším množství.
Videorecept můžete shlédnout na mém Instagramu @iveta_life_blog.
Recept je inspirovaný podle kulinářské akademie Lidlu.
Recept:
- 240g namletých medovníkových plátů + na obalení
- 100g másla
- ½ plechovky (200 g) karamelového kondenzovaného mléka + na plnění
- 60 g vlašských ořechů
- 1 lžíce medu
Medovníkové pláty a ořechy nastrouháme nebo rozmixujeme.
Namleté pláty, změklé máslo, karamelové kondenzované mléko, med a mleté ořechy zpracujeme v kompaktní lehce lepivé těsto.
Z hmoty vytvoříme kuličky (každá asi 15 g), které necháme v lednici 30 minut zatuhnout. Poté do nich palcem uděláme důlek, naplníme karamelovým kondenzovaným mlékem, uzavřeme a vytvarujeme kuličku. Tu následně obalíme v namletých medovníkových plátech.
Skladujeme v lednici.
Recept na medovníkové pláty:
- 100g cukru krupice
- 42g másla
- 30g medu
- 1 velké vejce L nebo 2 malá S
- 10g jedlé sody
- 2,5 lžíce octa
- 190g hladké mouky
Ve vodní lázni necháme rozpustit cukr, med a máslo. Pomůžete si i tím když máslo přidáte ohřáté. Směs nesmí být moc horká.
Jakmile má směs kašovitou konzistenci, tak přidáme vejce, rozmícháme, přidáme sodu, rozmícháme a nakonec přidáme ocet. Tímto vznikne chemická reakce, těsto vypadá jako pěna od piva, nabyde, zhoustne.
K této směsi přidáme mouku a zpracujeme v těsto podobnému na lívance akorát trošku hustější. Necháme zchladit do pokojové teploty a dáme do lednice ztuhnout.
Pak dáme do fólie a necháme do druhého dne odpočívat.
Na pomoučeném vále si vyválíme tenčí placku cca 3 mm, propícháme vidličkou aby se těsto peklo rovnoměrně a upečeme. *TIP: já těsto valím mezi archy pečícího papíru, s tím že horní čas pomoučím.
Pečeme na 180°C asi 7-12 minut na plechu a s pečícím papírem.
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat