Slaný karamel
Další tip na jedlý dárek nebo jako ingredienci na pečení vánočního cukroví, zdobení, krémování a nebo jen tak na zmrzlinu nebo rovnou na lžičku 😂
Doporučuji použít cukr klasický bílý, taky doporučuji použít světlý hrnec (např. nerez) a ideálně se silným dnem. Proč světlý hrnec? Abyste viděli jak karamel mění barvu. :)
A nezapomeňte sledovat můj profil na Instagramu @iveta_life_blog , kde mám spoustu videooreceptů.
Recept:
- 300 g cukru krupice
- 80 g másla (pokojové teploty)
- 220 ml smetany ke šlehání 33%
- ½—1 lžička soli
Cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme. Mícháme dřevěnou vařečkou.
Počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Vezmeme si metlu, stáhneme plamen a přidáme povolené máslo v pokojové teplotě nakrájené na kostičky a zamícháme do karamelu.
‼️Prosím vás, pracujte s karamelem velmi opatrně, tentokrát bez dětí, tvoří se tam spousta páry a i my dospělí se můžeme zranit. Nedávejte prsty do karamelu, nedávejte obličej nad hrnec, pára je opravdu silná, hlabnewu vmíchání smetany.
I když vám může připadat, že se máslo do karamelu nikdy nezapracuje, vše se nakonec krásně propojí.
Pak přilijeme za stálého míchání ohřátou smetanu a necháme asi 1 minutu provařit.
Hrnec odstavíme z plotny.
Nakonec přidáme lžičku soli a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila.
Ještě za tepla slaný karamel přecedíme přes kovové síto a přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujeme v lednici. Karamel vám vydrží v lednici asi 6-8 týdnů. Je tak dobrej, že fakt nevydrží 😂
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat