Slaný karamel

Další tip na jedlý dárek nebo jako ingredienci na pečení vánočního cukroví, zdobení, krémování a nebo jen tak na zmrzlinu nebo rovnou na lžičku 😂 

Doporučuji použít cukr klasický bílý, taky doporučuji použít světlý hrnec (např. nerez) a ideálně se silným dnem. Proč světlý hrnec? Abyste viděli jak karamel mění barvu. :) 

A nezapomeňte sledovat můj profil na Instagramu @iveta_life_blog , kde mám spoustu videooreceptů. 

Recept:

  • 300 g cukru krupice
  • 80 g másla (pokojové teploty)
  • 220 ml smetany ke šlehání 33%
  • ½—1 lžička soli

Cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme. Mícháme dřevěnou vařečkou. 

Počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Vezmeme si metlu, stáhneme plamen a přidáme povolené máslo v pokojové teplotě nakrájené na kostičky  a zamícháme do karamelu. 

‼️Prosím vás, pracujte s karamelem velmi opatrně, tentokrát bez dětí, tvoří se tam spousta páry a i my dospělí se můžeme zranit. Nedávejte prsty do karamelu, nedávejte obličej nad hrnec, pára je opravdu silná, hlabnewu vmíchání smetany. 

I když vám může připadat, že se máslo do karamelu nikdy nezapracuje, vše se nakonec krásně propojí. 

Pak přilijeme za stálého míchání ohřátou smetanu a necháme asi 1 minutu provařit.

Hrnec odstavíme z plotny.

Nakonec přidáme lžičku soli a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila.

Ještě za tepla slaný karamel přecedíme přes kovové síto a přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujeme v lednici. Karamel vám vydrží v lednici asi  6-8 týdnů. Je tak dobrej, že fakt nevydrží 😂

Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Kakaovo-kokosový mug cake

Moje low carb proměna po půl roce - 3. díl