Karamelový cheesecake s řeckým jogurtem
‼️100g dortu má 291 kcal se sušenkou bez toffife
B=7g S=20g (Cukry 10g) T=20g
Ač to nevypadá, tak tohle je verze odlehčeného cheesecaku. A proč? Původně jsem vždy dávala 2 mascarpone, ale tentokrát jsem se rozhodla to jedno nahradit řeckým jogurtem. Slazené je to mnou vyrobeným slaným karamelem. Víte co, pojďme se podívat na recept.
Recept na formu 20-22cm:
1. Korpus
- 160g bebe sušenek celozrnných (červený obal)
- 50g másla
Sušenky si rozmixujeme na drobenku. Přidáme k nim rozpuštěné máslo, smícháme a namačkáme do formy.
Já jsem dala pouze 50g másla, je to drobivější, ale pokud chcete dejte třeba 60-70g. Taky záleží jaké sušenky použijete, někdo použije Lotus a ty jsou tučnější :)
Spodek formy někdo vykládá pečícím papírem, já to už nedělám, protože se ten papír rozmáčí a bez něj to taky funguje.
Tenhle namačkaný korpus upečeme na 10-15 minut na 180°C a necháme vychladnout.
2. Krém
- 250g mascarpone
- 250g řeckého jogurtu 0%
- 50g slaného karamelu + 50g nahoru na zdobení
- 2 vejce
- vanilkový prášek nebo extrakt
- Lotus sušenka a toffife na ozdobu (záleží na Vás)
Předehřejeme si troubu na 160°C.
Není zapotřebí mixér. Jednoduše si smícháme mascarpone, jogurt, slaný karamel, vanilku a lehce spojíme.
Pak postupně přidáváme vejce a vmícháme metličkou.
Těsto vylijeme na korpus a pečeme v páře asi 1 hodinu na 150-160°C. (pečení v páře - v jednom patře máte cheesecake a hned pod ním plech s vodou.)
Pokud se těsto nafukuje což se stalo mě, snížíme teplotu a ono klesne. Praskliny nevadí, se zakryje 😉
A pak už zdobíte podle Vaší chuti.
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat