Klasický, poctivý a vláčný banánový chlebíček

Zkoušela jsem upéct už několik banánových chlebíčků. Je to nejčastější způsob jak zpracovat přezrálé banány v naší domácnosti. Občas připravuji ke snídani i lívanečky, palačinky nebo banánový "shake", ale tento recept na banánový chlebíček je oblíbený nejen u nás. 

Záleží jak dané suroviny zpracujeme, protože podle toho bude chlebíček vláčný a měkký nebo nadýchaný apod. Tak tady máte můj recept. 

Recept:
  • 4 hodně zrálé banány
  • 125g cukru krupice (dala jsem třtinový, může být i kokosový nebo klasický bílý) 
  • 125g másla
  • 125ml mléka
  • 3 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2g soli
  • 4 g prášku do pečiva
  • 6 g jedlé sody
  • 60 g hořké čokolády
  • skořice, kardamom
* Tenhle recept je na banánový chléb ve formě na chléb, takže pokud chcete udělat muffiny, prosím, pečte na 180°C cca 20 minut. :) 

Troubu si předehřejeme na 180°C, chlebíčkovou formu vymažeme máslem a pečlivě vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou. (klidně použijte silikonovou formu) 

Utřeme máslo s cukrem míchací metlou nejprve na malou rychlost, postupně ji zvyšujte až na střední otáčky. Nechte vyšlehat do světlé, husté pěny, bude to trvat asi 5 minut.

Mezitím si v misce vidličkou rozmačkáme 3 banány nahrubo, jeden si necháme na ozdobu. Smícháme je s citronovou šťávou, která zabrání zhnědnutí, potom k nim přilijeme mléko a přidáme vejce. 

V druhé misce metličkou promícháme mouku se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí a karmamomem. Čokoládu nasekáme kousky.

Střídavě k máselné směsi přidáváme mouku a banánovou směs a stěrkou nebo míchacím nástavcem vždy krátce zapracujeme.

Ke zbytku mouky, cca 2 lžíce, přidáme nasekanou čokoládu, vmícháme stěrkou a nalijeme do formy. 

Banán, který jsme si nechali si rozkrojíme podél a řeznou stranou nahoru rozložte na těsto anebo ho zatlačte a ponořte někam doprostřed těsta. 

Pečeme 30 minut na 180°C, potom snížíme teplotu na 160°C a ještě 20-25 minut dopékáme. Hotový chlebíček by měl být vystouplý, zezlátlý a na dotyk pružný. (jako bábovka)


Přeji krásný den a dobrou chuť :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Kakaovo-kokosový mug cake

Moje low carb proměna po půl roce - 3. díl