Honzovky

Spousta receptů co tu mám je zdravějších nebo nahrazuji cukr nebo doporučuji bílkoviny, nahrazuji mouku apod. Ale je něco víc než si třeba dát jako dezert po kvalitním vyváženém obědu či večeři klasickou, poctivou honzovku s povidlím? Klasické honzovky jsou prostě láska. 


Pokud by Vás zajímala zapékací mísa, tak tak je ve spolupráci s Tescomou. Je opravdu velká a je kvalitní. Mám ji moc ráda. :)

Recept:
  • 250g hladké pšeničné mouky
  • 250g polohrubé pšeničné mouky 
  • 30g másla
  • 30g ghí + ghí na omaštění mísy a buchet
  • 50g cukru
  • 8g sušeného droždí
  • 250ml vlažného mléka
  • žloutek
  • špetka soli 
  • citronová kůra, vanilka nebo aroma 
  • 2 lžíce rumu + trošku rumu do povidel
  • povidla 
  • skořice 
Předehřejeme si troubu na 180°C.

Vzhledem k tomu, že sušené droždí není třeba nějak aktivovat a zadělávat kvásek, tak můžeme vše vymíchat v hladké kompaktní těsto.

Používám robota a nechávám hníst opravdu tak 10-15 minut, pomalu ať lepek hezky pracuje. Těsto je pak úplně nádherné. 

Těsto necháme přikryté kynout (ať neosychá), asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit objem a pak s ním můžeme dál pracovat.

Povidla buď použijte tak jak jsou nebo je vždy míchám s rumem a skořicí. Tahle kombinace je naprosto dokonalá. Uždibujeme těsto, které vyválíme, plníme povidly a tvoříme takové knedlíčky/buchty, které dáváme do mísy vymazané ghíčkem. Každou buchtu ze všech stran pomažu ghí.

Buchty pak pečeme na 180°C asi 20-25 minut. Každá trouba peče jinak, takže dozlatova!

Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Kakaovo-kokosový mug cake

Moje low carb proměna po půl roce - 3. díl