Honzovky z žitného kvásku

Z tohohle těsta dělám jak vánočky, mazance, ale i honzovky. Jediný rozdíl je v náplni nebo co dam do těsta. Jestli čokoládu, rozinky nebo povidla, aj.



Recept:
1.Rozkvas (4-6 hodin podle teploty)

  • 150g hladké mouky
  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 65ml vody
  • 40g cukru krupice

Z těchto surovin si zpracujeme hutné těsto, které necháme 4-6 hodin pracovat v přikryté nádobě (aby neoschlo) při pokojové teplotě na lince.

2. Těsto (4-6 hodin podle teploty) 

  • připravený rozkvas
  • 300g hladké mouky 
  • 130ml teplého mléka
  • 55-70g cukru krupice
  • 100g rozpuštěného másla pokojové teploty
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • vejce na potření 
  • povidla (rum a skořice na dochucení)

Uhněteme a pořádně zpracujeme těsto. Používám robota, usnadní mi práci.

Těsto necháme opět 4-6 hodin pracovat v zakryté nádobě při pokojové teplotě.

Pak si těsto přendáme na pomoučenou desku/vál a buď vyválíme, vykrojíme kolečko a plníme, smotáme do buchtičky a dáme do zapékací mísy vymazané máslem nebo uždibujeme a pak plníme, motáme. Každou buchtičky po straně ještě omažu rozpuštěným máslem nebo ghí.

Buchtičky před pečením pomažeme rozšlehaným vejcem.

‼️ Já mám doma 22 stupňů a nechávám u obojího kynutí 5-6 hodin.

Troubu předehřejeme na 230°C (horní dolní) a pečeme 5 minut, poté snížíme na 180°C a pečeme 20-25 minut.


Tento proces fermentace je náročnější, ale stojí za to. Nemůžu si jej vynachválit. Zapékací mísu mám od Tescomy. Je super, keramická, skvělé se v ní peče, dobře se umývá. 

Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake