Honzovky z žitného kvásku
Z tohohle těsta dělám jak vánočky, mazance, ale i honzovky. Jediný rozdíl je v náplni nebo co dam do těsta. Jestli čokoládu, rozinky nebo povidla, aj.
Recept:
1.Rozkvas (4-6 hodin podle teploty)
- 150g hladké mouky
- 2 lžíce žitného kvásku
- 65ml vody
- 40g cukru krupice
Z těchto surovin si zpracujeme hutné těsto, které necháme 4-6 hodin pracovat v přikryté nádobě (aby neoschlo) při pokojové teplotě na lince.
2. Těsto (4-6 hodin podle teploty)
- připravený rozkvas
- 300g hladké mouky
- 130ml teplého mléka
- 55-70g cukru krupice
- 100g rozpuštěného másla pokojové teploty
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- špetka soli
- citronová kůra
- vejce na potření
- povidla (rum a skořice na dochucení)
Uhněteme a pořádně zpracujeme těsto. Používám robota, usnadní mi práci.
Těsto necháme opět 4-6 hodin pracovat v zakryté nádobě při pokojové teplotě.
Pak si těsto přendáme na pomoučenou desku/vál a buď vyválíme, vykrojíme kolečko a plníme, smotáme do buchtičky a dáme do zapékací mísy vymazané máslem nebo uždibujeme a pak plníme, motáme. Každou buchtičky po straně ještě omažu rozpuštěným máslem nebo ghí.
Buchtičky před pečením pomažeme rozšlehaným vejcem.
‼️ Já mám doma 22 stupňů a nechávám u obojího kynutí 5-6 hodin.
Troubu předehřejeme na 230°C (horní dolní) a pečeme 5 minut, poté snížíme na 180°C a pečeme 20-25 minut.
Tento proces fermentace je náročnější, ale stojí za to. Nemůžu si jej vynachválit. Zapékací mísu mám od Tescomy. Je super, keramická, skvělé se v ní peče, dobře se umývá.
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat