Kváskový mazanec 2 druhy

Všude jsou recepty na klasické mazance z droždí, z tvarohu, ze špaldové mouky, lowcarb mandlové mazance, ale já tu přicházím s inspirací na kváskový mazanec. Jeden dělám s čokoládovými pecičkami a druhý klasika rozinky s mandlemi. 

Recept je na dva cca 0,5kg mazance. 
‼️Rozkvas připravují v 9 ráno a v 8-9 večer pletu. Ráno peču. Takhle mi to vyhovuje. :) 

1.Rozkvas (4-6 hodin podle teploty)
  • 150g hladké mouky
  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 65ml vody
  • 40g cukru krupice
Z těchto surovin si zpracujeme hutné těsto, které necháme 4-6 hodin pracovat v přikryté nádobě (aby neoschlo) při pokojové teplotě na lince.

2. Těsto (4-6 hodin podle teploty) 
  • připravený rozkvas
  • 300g hladké mouky 
  • 130ml teplého mléka
  • 55-70g cukru krupice
  • 100g rozpuštěného másla pokojové teploty
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • rozinky dle chuti, dávám hrst
  • citronová kůra
  • vejce na potření 
  • mandlové plátky na posypání
  • cca 30g čokopecek
Uhněteme a pořádně zpracujeme těsto. Používám robota, usnadní mi práci. Rozinky a čokopecky zapracuji až nakonec, po tom co rozdělím těsto na půlky. 

Těsta necháme opět 4-6 hodin pracovat v zakryté nádobě při pokojové teplotě.

Pak si těsta přendáme na pomoučenou desku/vál a smotáme v mazance. 

Pak přesuneme mazance na plech/plechy vyložený/é pečícím papírem nebo pečte jako já ve formách na dorty o průměru 20cm vyložené pečícím papírem. 

‼️ Já mám doma 22 stupňů a nechávám u obojího kynutí 5-6 hodin.

Troubu předehřejeme na 230°C (horní dolní) a pečeme 5 minut, poté snížíme na 180°C a pečeme 30 minut. Zkuste špejlí, každá trouba peče jinak
*po 5 minutách dám občas nahoru alobal a sundávám 5 minut před koncem pečení ať ještě chytne barvu :) 

Tento proces fermentace je náročnější, ale stojí za to. Nemůžu si ji vynachválit. 

Krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake