Kváskový mazanec 2 druhy
Všude jsou recepty na klasické mazance z droždí, z tvarohu, ze špaldové mouky, lowcarb mandlové mazance, ale já tu přicházím s inspirací na kváskový mazanec. Jeden dělám s čokoládovými pecičkami a druhý klasika rozinky s mandlemi.
Recept je na dva cca 0,5kg mazance.
‼️Rozkvas připravují v 9 ráno a v 8-9 večer pletu. Ráno peču. Takhle mi to vyhovuje. :)
1.Rozkvas (4-6 hodin podle teploty)
- 150g hladké mouky
- 2 lžíce žitného kvásku
- 65ml vody
- 40g cukru krupice
Z těchto surovin si zpracujeme hutné těsto, které necháme 4-6 hodin pracovat v přikryté nádobě (aby neoschlo) při pokojové teplotě na lince.
2. Těsto (4-6 hodin podle teploty)
- připravený rozkvas
- 300g hladké mouky
- 130ml teplého mléka
- 55-70g cukru krupice
- 100g rozpuštěného másla pokojové teploty
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- špetka soli
- rozinky dle chuti, dávám hrst
- citronová kůra
- vejce na potření
- mandlové plátky na posypání
- cca 30g čokopecek
Uhněteme a pořádně zpracujeme těsto. Používám robota, usnadní mi práci. Rozinky a čokopecky zapracuji až nakonec, po tom co rozdělím těsto na půlky.
Těsta necháme opět 4-6 hodin pracovat v zakryté nádobě při pokojové teplotě.
Pak si těsta přendáme na pomoučenou desku/vál a smotáme v mazance.
Pak přesuneme mazance na plech/plechy vyložený/é pečícím papírem nebo pečte jako já ve formách na dorty o průměru 20cm vyložené pečícím papírem.
‼️ Já mám doma 22 stupňů a nechávám u obojího kynutí 5-6 hodin.
Troubu předehřejeme na 230°C (horní dolní) a pečeme 5 minut, poté snížíme na 180°C a pečeme 30 minut. Zkuste špejlí, každá trouba peče jinak
*po 5 minutách dám občas nahoru alobal a sundávám 5 minut před koncem pečení ať ještě chytne barvu :)
Tento proces fermentace je náročnější, ale stojí za to. Nemůžu si ji vynachválit.
Krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat