Bílková roláda s pistáciovým krémem a marcipánem
Blíží se moje narozeniny a čekali jsme návštěvu, která mi s předstihem popřála. Rozhodla jsem se tedy upéct roládu, trošku složitější, ale luxusní.
Věděla jsem 100%, že roláda bude s pistáciovým krémem, promazaná džemem a bude světlá. Vzhledem k tomu, že je potřeba dost vajec, tak jsem ji připravila z @mujbilek.cz, protože co pak s těmi žloutky z celých vajec a @mujbilek.cz je na tohle opravdu skvělý. S mým kódem ivet200 máte dokonce slevu 200 Kč na základní box.
Recept na korpus:
- 25g sušeného bílku @mujbilek.cz
- 180ml vody
- 60g hladké mouky (může být špaldová hladká)
- 40g mandlové mouky
- 20g kokosové mouky (lze nahradit mandlovou moukou či jinou neodtučněnou oříškovou moukou.
- špetka soli
- špetka jedlé sody
- 100g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
Nejdříve si vyšleháme sušený bílek s vodou. Nejlepší je nasypat bílek, přidat špetku soli, vodu a šlehat hned na vysoké otáčky. Jakmile jsou bílky trošku našlehané, tak postupně přidáváme cukr a šleháme dokud sníh netvoří špičky. Je potřeba to vyšlehat do tuhého sněhu.
Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C a nachystáme si plech, který si vyložíme archem pečícího papíru.
Smícháme si sypké ingredice, které pak opatrně vmícháme do vyšlehaného bílku.
Pak směs rozprostřeme na pečící papír a pečeme na 200°C 8-12 minut, záleží na troubě. Roládu po upečení přendáme na čistou utěrku a za tepla sloupneme fólii. Není potřeba to motat do ruličky, nepraská.
Krém:
- 280g řeckého jogurtu 0%
- 250ml 33% smetany
- 50g pistáciové pasty ( já mám od Pistacia.sk, je dokonalá)
- cukr moučka dle chuti (já dala 20g)
Vyšleháme si smetanu do šlehačky. Utřeme si řecký jogurt s cukrem a pistáciovou pastou. Pak jen do jogurtu vmícháme šlehačku a krém je hotový.
Marcipán kupuji. Džem je z moruše s www.pistacia.sk
Postup:
Vychladlý korpus promažeme džemem (skvělý je i malinový) a pak až navrstvíme krém. Roládu stočíme do ruličky a dáme zatím do lednice. Tímto pro Vás může být roláda hotová, ale já pokračuji dál.
Já si připravila PUDINKOVÝ KRÉM.
- ½ sáčku vanilkového pudinku
- 100g másla pokojové teploty
- 180ml mléka
- lžíce cukru
Dělám ho od oka. Potřebovala jsem trošku, takže jsem si uvařila půl sáčku pudinku v mléce se lžící cukru.
Je potřeba mít máslo v pokojové teplotě.
Máslo jsem vyšlehala do "pěny" a pak zašlehala vychladlý pudink, který jsem ještě před tím promixovala dohladka.
Vytáhla jsem roládu z lednice, namazala tenkou vrstvou pudinkového krému, uhladila a dala zpět do lednice.
Vyválela jsem si marcipán co nejvíc to šlo, podsypávala jsem cukrem moučka a potáhla roládu. Hotovo. Stačí dát chladit do lednice.
Za mě top kombinace. Je to složitější. Dva druhy krému, marcipán a tak, ale luxusní.
Přeji krásný den a dobrou chuť. ♥
Komentáře
Okomentovat