Buchtičky s vanilkovým krémem

Kdo z Vás má rád buchtičky s krémem (se šodó)? U nás ze sladkých jídel velmi oblíbené. :) Je to verze z droždí nikoliv z kvásku. A když už není krém, sní se s povidly. 

Recept na buchtičky (54ks = 1 buchtička = 10-11g)
  • 165g hladké mouky
  • 165g polohrubé mouky
  • 200ml vlažného mléka 
  • 40g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 35g cukru krupice 
  • 15g čerstvého droždí nebo 1/2 balíčku sušeného droždí
  • 1 žloutek 
  • vanilka, citronová kůra (volitelně) 
  • špetka soli
Nejdříve si aktivujeme droždí nebo droždí. Ano, začala jsem aktivovat radši i to sušené, protože se mi kynutí zdá lepší ač to prý není potřeba. Čerstvé droždí rozdrobíme do misky (sušené vysypeme), přidáme lžičku cukru z toho množství, které máme do receptu a přilijeme trošku vlažného mléka a rozmícháme. Necháme stát na teplém místě cca 10-15 minut maximálně.

Mezitím si můžeme rozpustit máslo, odvážit mouky a další ingredience.

Do odvážených suchých surovin přidáme kvasek, zbytek mléka, žloutek, rozpuštěné máslo  a uhněteme těsto. Těsto by nemělo být tvrdé ani by nemělo téct, mělo by se s ním dát poměrně hezky pracovat. Je to klasické kynuté těsto.

Těsto necháme 1 hodinu na teplém místě kynout.

Z vykynutého těsta odždibujeme 10-11g kousky, tvoříme buchtičky a dáváme do formy, kterou jsem jen tak lehce vymazala ghí (můžete i máslo). Buchtičky nechte ještě 15-20 minut kynout na lince zakryté utěrkou. 


Pečeme  v předehřáté troubě při 180°C asi 10-12 minut. Nahoře by měly být buchtičky nazlátlé.

Není to nutnost, ale já ještě každou buchtičku omazala bílkem který mi zbyl.

Krém udělejte jaký máte rádi, my prostě milujeme pytlík od Dr. Oetker na dukátové buchtičky a jsme spokojeni. Je to rychlé a máme jistotu 😂 🙏

Formu mám v rámci dlouhodobé spolupráce s @tescoma_official
a opravdu je to usnadnění času. Za mě rozhodně ano!

Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake