Poctivé moravské koláče s povidly

Mám ráda odlehčené recepty, takové ty rádoby náhrady těch kalorických, tučných jídel a tak. Mám dokonce náhrady právě koláčů apod., se kterými jsem nejvíce spokojená, ale není nad to si udělat poctivou českou klasiku. S cukrem, máslem, prostě tak jak to má být!


Recept na kynuté těsto:
  • 550g hladké mouky
  • 2 žloutky 
  • 1 celé vejce
  • 60g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • špetka soli
  • 200ml mléka 
  • 100g másla 
  • 100g oleje
  • kůra z citronu 
  • 1 balíček sušeného droždí nebo 30g čerstvého
Nejdříve si připravíme kvásek. Smícháme droždí s troškou cukru a zalejeme půlkou vlažného mléka z ingrediencí. Necháme vzejít. 

Až tohle udělám, tak hned dělám náplň, tak s tím počítejte. Snažím se aby měly rozinky prostor nasát tekutinu z tvarohu. Pokud ovšem rozinek, že nedáváte, tak tohle můžete ignorovat. 

Mezitím si odvážíme a nachystáme ostatní ingredience. Já pracuji s robotem, takže jsem vše dala do mísy a až kvásek vzešel přidala jsem ho k ostatním ingrediencím a na nízký stupeň hnětala 10 minut a na stupeň dva pak dalších 10 minut. 

Většina lidí tohle zanedbává a pak se diví, že druhý den nebo již večer jsou jejich koláče tvrdé jako kameny, ale pokud tuhle část nezanedbáte, tak budete mít ty nejlepší koláče! Opravdu robotem minimálně 15 minut, ručně 30 minut. Těsto musí být hladké, lesklé, dokonale propracované. Necháme kynout 45-60 minut. Záleží podle vnitřní teploty. 

Recept na tvarohovou náplň:
  • 500g tvarohu (nejlepší je farmářský, já kupuju v Otinovsi nebo na Zlaté farmě apod., ale Choceňský nebo Jaroměřický z alobalu je taky v pohodě)
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z citronu 
  • 80g rozinek 
  • 2 lžíce rozpuštěného másla 
Tvaroh si dobře smícháme se všemi ingredience i kromě rozinek. Opravdu aby bylo vše hezky propojené, přidáme rozinky a zamícháme. Pak ještě několikrát promícháme aby se všechny chutě dokonale spojily. 

S tím tvarohem si dejte záležet, jak není dostatečně hrubý, tak se vsákne do těsta a to fakt nechcete. 

Recept na posypku:
  • 140g polohrubé mouky
  • 100g studeného másla 
  • 100g cukru krupice 
Vše smícháme v drobenku a hotovo. 

Postup:

Předehřejeme si troubu na 190-200°C.

Já konkrétně uždibovala kousky po 50g a celková váha koláče byla 100-120g :D, byly to dva velké plechy. Takže záleží na Vás, mně to hezky vyšlo. 

Takže jsem si uždibla 50g kus, roztáhla, naplnila lžící tvarohové náplně, zamotala do koláčku a položila tím spojem dolů. Pak je potřeba něčím udělat jakoby "ďůlek", použila jsem skleničku. Tak aby se tam vešla náplň. Ať už povidla nebo marmeláda, další tvarohová náplň, záleží co máte rádi. 

Takhle jsem postupovala dokud mi vše nedošlo. Pak jsem tedy naplnila povidly, posypala hojně posypkou, nechala jsem kynout na lince a dala péct. 

Já pekla na pečícím papíře, ale můžete omastit plech a péct takhle. 

Pekla jsem tedy na horkovzduch na 190°C asi 20 min. Prostě jak jsou zlatý, tak jdou ven. Ještě horké potřeme směsí másla a rumu. 

Směs másla a rumu na omaštění po upečení: smícháme cca 30g rozpuštěného másla a 3 lžíce rumu. 

Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake