Vrstvený koláč s tvarohem a borůvkami

Na tomto receptu se mi líbí, že je takový hodně vyvážený. Není tam přehnaně tuku, má v sobě hromadu tvarohu, který obsahuje bílkoviny a sacharidy jsou v mouce, cukru a ovoci.

Recept na spodní část:
  • 100g polohrubé mouky
  • 100g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100g cukru
  • citronová kůra
  • 250ml mléka
  • špetka soli
  • 1 balíček prášku do pečiva 
Nejdříve si předehřejeme troubu na 190°C a připravíme si plech min 20x30, klidně dejte větší, na 20x30 je koláč dost vysoký. Pekáček nebo plech vymažte a vysypte nebo dejte pečící papír.

Smícháme si sypké suroviny. (mouky+ prášek do pečiva+1/2 cukru)

Oddělíme si žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu se špetkou soli. Ke žloutkům přidáme 1/2 cukru, citronovou kůru a vyšleháme do pěny.

Pak jen k sypké směsi přidáváme mléko, žloutky a nakonec vmícháme sníh.

Tuto směs pak vlijeme do pekáčku a dáme péct na 190°C asi 5 min. Mezitím si připravíme tvarohovou vrstvu. 

Recept na tvarohovou vrstvu:
  • 2 tvarohy v alobalu
  • 1 tvaroh z vaničky
  • 2 vejce
  • 30g javorového sirupu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • citronová kůra 
Vše rozmixujeme a natřeme na korpus, který jsme předpíkali, nahoru posypeme např. borůvkami nebo jinými bobulemi a nahoru ještě posypeme drobenku.

V tuto chvíli snížíme teplotu v troubě na 175°C a pečeme dalších 40min. 

Recept na drobenku:
*U mě platí pravidlo 2 díly mouky (polohrubá/hrubá/..): 1 díl másla : 1 díl cukru

Já dělala na tento koláč 140g mouky : 70g másla : 70g cukru

Pokud budete dávat na větší plech, dle libosti zkuste navýšit o půl dávky náplně. Děkuji za tip z komentáře

Recept se zdá být zdlouhavý, ale věřte, že je raz dva hotový a hlavně výborný.

Tak přeji krásný den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake