Vrstvený koláč s tvarohem a borůvkami
Na tomto receptu se mi líbí, že je takový hodně vyvážený. Není tam přehnaně tuku, má v sobě hromadu tvarohu, který obsahuje bílkoviny a sacharidy jsou v mouce, cukru a ovoci.
Recept na spodní část:
- 100g polohrubé mouky
- 100g hladké mouky
- 2 vejce
- 100g cukru
- citronová kůra
- 250ml mléka
- špetka soli
- 1 balíček prášku do pečiva
Nejdříve si předehřejeme troubu na 190°C a připravíme si plech min 20x30, klidně dejte větší, na 20x30 je koláč dost vysoký. Pekáček nebo plech vymažte a vysypte nebo dejte pečící papír.
Smícháme si sypké suroviny. (mouky+ prášek do pečiva+1/2 cukru)
Oddělíme si žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu se špetkou soli. Ke žloutkům přidáme 1/2 cukru, citronovou kůru a vyšleháme do pěny.
Pak jen k sypké směsi přidáváme mléko, žloutky a nakonec vmícháme sníh.
Tuto směs pak vlijeme do pekáčku a dáme péct na 190°C asi 5 min. Mezitím si připravíme tvarohovou vrstvu.
Recept na tvarohovou vrstvu:
- 2 tvarohy v alobalu
- 1 tvaroh z vaničky
- 2 vejce
- 30g javorového sirupu
- 2 vanilkové cukry
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- citronová kůra
Vše rozmixujeme a natřeme na korpus, který jsme předpíkali, nahoru posypeme např. borůvkami nebo jinými bobulemi a nahoru ještě posypeme drobenku.
V tuto chvíli snížíme teplotu v troubě na 175°C a pečeme dalších 40min.
Recept na drobenku:
*U mě platí pravidlo 2 díly mouky (polohrubá/hrubá/..): 1 díl másla : 1 díl cukru
Já dělala na tento koláč 140g mouky : 70g másla : 70g cukru
Pokud budete dávat na větší plech, dle libosti zkuste navýšit o půl dávky náplně. Děkuji za tip z komentáře
Recept se zdá být zdlouhavý, ale věřte, že je raz dva hotový a hlavně výborný.
Tak přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat