Celozrnný kváskový žitný chléb - 3 ingredience
Tentokrát sem dám recept na tento jednoduchý celozrnný chléb z kvásku. Je to nejlepší když si pečivo opravdu pečete, protože víte co tam dáváte a jak poctivé to máte.
Nicméně je potřeba mít žitný kvásek. Můžete si odebrat od souseda, který má (nejjednodušší způsob) nebo vytvořit vlastní, ale chce to čas než bude kvásek vitální a bude schopný pořádně pracovat.
❗ JAK ZALOŽIT KVÁSEK
Ale jakmile budete mít kvásek doma, máte vyhráno.
ROZKVAS (čas 6-10h dle teploty)
- 150g celozrnné žitnémouky
- 150g vody pokojové teploty
- 1 PL žitného kvásku
Suroviny opravdu správně odměřené zamícháme lžící/vařechou (není potřeba mixovat, žitná mouka to nemá ráda) a necháme zakryté např. sáčkem zakryté dokud neprokvasí. Viz. druhá fotka.
TĚSTO (3h kynutí, pečení 250°C 15 minut+200°C 25 minut)
- 330g vody
- 250g celozrnné žitné mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička javorového sirupu nebo medu
- 100g slunečnicových semínek (volitelné) nebo mix 200g semínek
Rozkvas a další ingredience smícháme tak, abychom tam neměli žádná suchá místa, opět nepoužíváme mixér, je to rychlovka.
Pak jen řidší těsto vyškrábneme do formy na chlebíček vystlané pečícím papírem, můžeme posypat slunečnicovými semínky, přikryjeme třeba sáčkem aby neokoralo a necháme 3 hodiny kynout.
Počítejte, že trouba se nahřívá cca 15 minut, tak nezapomeňte dobře přehřát.
Pečeme 15 minut na 250°C a pak stáhneme teplotu na 200°C a dopékáme 25 minut.
Necháme vychladnout na mřížce a krajíme opravdu až je chleba v pokojové teplotě. Říká se že žitný chleba se krájí po 12h, ale kdo by to vydržel že?
Postup je tady šíleně rozepsaný, ale stačí zamíchat, čekat, zamíchat, čekat a pečete. Žádná věda!
Tak co zkusíte?
Mějte krásný mrazivý víkend. :)
Komentáře
Okomentovat