Lowcarb vs. highcarb (fitness) strava + cvičení

Jak již víte z předchozích příspěvků, tak hubnout jsem začala na lowcarb stravě v roce 2019. Hlavně kvůli tomu, že jsem se chtěla zbavit závislosti na sladkém, ale samozřejmě to byl zrovna boom a druh diety, na kterým lidé fakt zhubli velká kila což jsem potřebovala. Hubla jsem ze 121,5kg při mých 176cm. Ale já viděla jak mi to hned vyhovuje, neměla jsem žádné problémy, bolesti hlavy nic. Cítila jsem se sytá, spokojená a věřila jsem, že si to dlouhodobě udrží. Sedělo mi to jak se říká jak prdel na hrnec. 

Změna nastala v lednu 2020 kdy jsem otěhotněla a přestala jíst striktně lowcarb, chtěla jsem abych v těhotenství jedla vše a miminko mělo vše co potřebuje. To je za mě velmi důležité a nelituji. Věřím, že všechno má svůj smysl, že všechno se děje kvůli něčemu. Všichni se učíme na chybách. Zařadila jsem zpět obiloviny i luštěniny, ale pořád jsem měla sacharidy kolem 120g z nějakých 50-60g. Takhle kolem těch 120g pak 150g jsem se držela I během kojení do 02/2021.

To nastal ZLOM a já objevila fitness, silové cvičení a všude jsem četla jak je důležité jist před trenéninkem, po tréninku a sacharidy všude možně, nízko tuky. Většinu času jsem se snažila mít ty sacharidy tak nějak utnuté, ale měla jsem to fakt nevyvážené, pořád mi něco chybělo, jedla jsem z 3x denně najednou 5-6x denně. Tam už nějak začínaly ty problémy. Začala jsem se nevědomě přejídat. To jsem ani nevěděla, že existuje taková porucha příjmu potravy. Znala jsem jen anorexii a bulimii. 

Pak jsem se teda začala více zajímat o fitness stravu, ale pořád jsem měla problémy, pořád to nešlo, už jsem přemýšlela že si zaplatím jídelníček a najednou jsem ho vyhrála. Zhubla jsem díky silné vůli a závislosti na sportu dalších 5kg, dostala jsem se na 73,9kg a 16% tuku a doslova mi přeskočilo v bedně. Viděla jsem se tlustá, fitnessky přece mají okolo 63kg na stejnou výšku.. Chybí mi ještě 10kg..tak jsem začala víc sportovat a dostala jsem se do začarovaného kruhu poruch příjmů potravy a to záchvatovitého a emočního jeden. O poruchách jsem se dozvěděla hlavně z podcastů, samozřejmě, že jsem si hledala proč se mi to děje, co s tím mám dělat, jak se mám chovat a začala jsem vnímat, že fakt nejsem sama. Ale rozhodně se o tom takhle nemluvilo, stejně jako o ztrátě menstruace, kterou též trpím. 

Opravdu to není příjemné, bojovala jsem s tím teda od 05/2022 a bojuji s tím doteď. Zaplatila jsem si i dva další jídelníčky, vyhodila spoustu peněz, zbytečně, na které jsem se stejně vykašlala a zavzpomínala jak mi bylo dobře když jsem byla těhotná, cvičila si, jezdila na kole, zkrátka se hýbala jak chtěla a poslouchala svoje tělo.

Řekla jsem si, nechci jíst striktně lowcarb, protože by mi chyběly ty moje kváskové chléby, ovesné kaše, luštěniny, ovoce. Tak budu tak jak jsem jedla v těhotenství a budu se soustředit sama na sebe, a tak se stalo, před vánocemi. O vánocích 2022 to bylo těžké něco si udržet, cukroví apod. Takže ano snažila jsem se o nižší sacharidy, ale přirozeně to nešlo :D

Od silvestra jsem najela opět na nižší sacharidy, za ten měsíc co poslouchám svoje tělo a jím, tak jak mi to vyhovuje jak chci já se mi dvakrát stalo, že jsem měla záchvat z emoční.. Ale u toho druhého jsem si dost uvědomila a věřím že to bude jen lepší a lepší.

Abyste si představili od května do prosince 2022 jsem přibrala ze 74kg na 90kg..brutální jojo efekt, následky diet a poruch příjmu potravy. Oblečení na sebe narvu, ale už to bylo tak tak abych navlíkla svoje elastický 38. A rozhodně bych si nekoupila větší, rozhodla jsem se s tím opravdu něco udělat. 

Stydím se za sebe, protože jsem věřila, že když jsem takhle zhubla, že mému tělu už to znovu neudělám abych přibrala a takhle jsem zklamala sama sebe. 

A proč to píšu? Protože NEJSEM JEDINÁ, vím, že je spousta z Vás, co si myslí, že jste v tom samy, ale není to tak. Píšete mi neustále o rady, je vás hodně, není Vás tolik co máte až takový problém jaký jsem měla já, ale vše je dost podobné.

Vím jaké to je mít pocit, že jste na světě samy a myslíte si, že jste zrůdy a tak. Není to tak. Je to jen tím, že se necháváte ovlivňovat někým a neposloucháte co zrovna VÁM vyhovuje.

Buďto se budete řídit někým, inspirovat se někde co pro vás není to pravé a budete trpět, mít ppp a nebo se řiďte sebou, vykašlete se na ostatní a buďte uvnitř klidní a v pohodě. 

Někomu vyhovují vysoké bílkoviny a snadno je tráví, naopak někomu dělá problém trávit bílkoviny a pak má trávicí potíže. Někomu vyhovuje mít vysoké sacharidy, vyhovuje mu snídat, jíst svačiny mezi jídly, znám lidi co když se nenasnídají do hodiny od probuzení, tak by se pozvraceli od hladu. Ale znám lidi jako já, kteří nepotřebují snídat, je to pro ně stres, potřebují se pořádně najíst a stačí jim 3x max 4x denně velké syté jídlo, vyhovují jim tuky.

Já jsem sportovec, ani říkám si tak, miluji sport, mám pravidelný pohyb, silový trénink 4x týdně, procházky každý den (průměr za poslední rok 19k kroků denně), ráda běhám, miluji brusle, kolo. A vyhovuje mi mít SNÍŽENÉ SACHARIDY, ale byla jsem přesvědčená, že pokud chci výsledky a pokud chci energii, tak musím jíst HODNĚ SACHARIDŮ.


SPORTOVÁNÍ A NÍZKÉ SACHARIDY, CVIČENÍ NA LAČNO 

Určitě jste slyšeli, že pokud nenatankujete nádrž u auta, tak proste nepojede. A takto je to i s tělem. Nedáte mu živiny před cvičením, tak nebudou takové výsledky.

Já ráda cvičím na lačno a opravdu velkou část života, kdy jsem začala sportovat jsem na lačno cvičila a právě v té době kdy jsem začala jíst TAK, jak to mému tělu nevyhovovalo, jsem začala mít PROBLÉMY.
Cvičení odpoledne za prvé nestíhám a ani mě to tolik nenaplňuje, cvičení mi zlepší náladu během dne. Proto preferuji cvičení na lačno, ale vyhovuje mi právě i přerušovaný půst, protože nepotřebuji snídat.

Já radši budu jíst až budu potřebovat a budu psychicky v pořádku a budu poslouchat svoje tělo než abych dělala co ostatní a byla v dalším stresu a ovlivňovala se názory ostatních a trpěla poruchami příjmu potravy. 

Jsem opravdu zvědavá jak bude pokračovat tento příspěvek, jak se mi bude dál dařit. Tento příspěvek jsem plánovala opravdu dlouho, ale cestu mi křížilo spoustu názoru a nevěděla jsem jestli to někomu pomůže. Ale čím víc vás je, tím větší potřebu jsem měla tohle sepsat.

Je to dlouhé, ale upřímné, téměř do detailů. Kdyby vám něco chybělo nebo jste měli nějaké otázky, pište sem nebo se obraťte na můj Instagram, kde funguji opravdu často. 

Doufám, že Vám tento příspěvek pomohl, samozřejmě jsou to moje pocity, moje vnímání, nikoho se nesnažím do něčeho nutit. 

Mějte krásný den a ahoj u dalšího příspěvku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake