Pravý valašský frgál - hruškový

Mám ráda odlehčené recepty, takové ty rádoby náhrady těch kalorických, tučných jídel a tak.

Mám dokonce náhrady právě koláčů apod., se kterými jsem nejvíce spokojená, ale není nad to si udělat poctivou českou klasiku. S cukrem, máslem, prostě tak jak to má být!

Hlavně návštěvě tím uděláte obrovskou radost. Tenhle frgál je opravdu DOKONALÝ!


Recept na těsto (2 frgály):

  • 250g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce na potření + 50ml mléka
  • 40g cukru moučka
  • špetka soli
  • 125ml mléka
  • 65g másla
  • 25g oleje
  • 1 lžička rumu
  •  kůra z citronu, vanilka
  • 20g čerstvého droždí
Nejdříve si připravíme kvásek. Smícháme droždí s troškou cukru a zalejeme půlkou vlažného mléka z ingrediencí. Necháme vzejít.

Až tohle uděláme, tak hned dělám náplň nebo použiji kupovaná povidla. Já hrušková kupuji.

Mezitím si odvážíme a nachystáme ostatní ingredience. Já pracuji s robotem, takže jsem vše dala do mísy a až kvásek vzešel přidala jsem ho k ostatním ingrediencím a na nízký stupeň hnětala 5 minut a na stupeň dva pak dalších 10 minut.

Většina lidí tohle zanedbává a pak se diví, že druhý den nebo již večer jsou jejich koláče tvrdé jako kameny, ale pokud tuhle část nezanedbáte, tak budete mít ty nejlepší koláče! Opravdu robotem minimálně 15 minut, ručně 30 minut. Těsto musí být hladké, lesklé, dokonale propracované. Necháme kynout 45-60 minut. Záleží podle vnitřní teploty.

NÁPLNĚ - záleží na vás jestli máte rádi, makový, povidlový ze švestek, hrušek, aj., tvarohový,..

DROBENKA:
  • 60g másla
  • 40g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 150g polohrubé mouky
Studené máslo a ostatní ingredience v ruce drolíme do drobenky.

Z vykynutého těsta vyválíme 2 frgály o průměru 30cm. Nahoru dáme náplň, necháme okraje 1cm, posypeme posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180-200°C a do zlatova.

Po upečení potřeme okraje mlékem a celý frgál po vychladnutí pokapeme směsi ohřátého másla, vanilkového cukru a rumu.





Přeji krásný den a dobrou chuť. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake