Klasický cuketový perník
Slíbila jsem Vám, že sem přidám recept i na ten klasický perník z cukety, protože je mi jasné, že ne všichni mají rádio lowcarb, paleo, cukrfree,..,kde se nahrazuje obilná mouka těmi oříškovými.
Tenhle je náš moc oblíbený, není suchý, je vláčný a není přeslazený.
Recept:
- 2,5 hrnku najemno nastrouhané vypocené a vymačkané cukety (záleží na velikosti cukety, mně stačily 2 takové střední)
- 3 vejce
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 4 lžíce kakaa
- vanilka nebo vanilkový extrakt
- 1 balíček kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce perníkového koření
Předehřejeme si troubu na 170°C a plech si vysteleme pečícím papírem nebo ho vymažeme a vysypeme moukou. Já dala vyšší plech 30x40, ale zvládlo by to i větší, buchta byla akorát vysoká. :)
Nejdříve si nastrouháme cuketu, lehce posolíme a necháme alespoň 5 minut odstát.
Mezitím si vyšleháme vejce s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny, a pak postupně přidáváme olej a mléko.
Do směsi přidáme vyždímanou cuketu a promícháme.
V jiné misce si smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a perníkové koření. Tuto směs přidáme k cuketové směsi a dobře promícháme.
Vylijeme na plech a pečeme asi 30-40 minut. Čím větší plech, tím kratší doba pečení, zkuste to špejlí. Čím vyšší ta buchta zkrátka je, tím déle se bude péct, ale nepřepečte, ať to nemáte suché :)
Zdobila jsem čokoládovou polevou (čokoláda + kokosový olej) a strouhaným kokosem.
Přeji krásný den a dobrou chuť :)
Komentáře
Okomentovat