Klasický cuketový perník

Slíbila jsem Vám, že sem přidám recept i na ten klasický perník z cukety, protože je mi jasné, že ne všichni mají rádio lowcarb, paleo, cukrfree,..,kde se nahrazuje obilná mouka těmi oříškovými.

Tenhle je náš moc oblíbený, není suchý, je vláčný a není přeslazený.

Recept:
  • 2,5 hrnku najemno nastrouhané vypocené a vymačkané cukety (záleží na velikosti cukety, mně stačily 2 takové střední) 
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice 
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku  mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • vanilka nebo vanilkový extrakt 
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření
Předehřejeme si troubu na 170°C a plech si vysteleme pečícím papírem nebo ho vymažeme a vysypeme moukou. Já dala vyšší plech 30x40, ale zvládlo by to i větší, buchta byla akorát vysoká. :)

Nejdříve si nastrouháme cuketu, lehce posolíme a necháme alespoň 5 minut odstát.

Mezitím si vyšleháme vejce s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny, a pak postupně přidáváme olej a mléko.

Do směsi přidáme vyždímanou cuketu a promícháme.

V jiné misce si smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a perníkové koření. Tuto směs přidáme k cuketové směsi a dobře promícháme.

Vylijeme na plech a pečeme asi 30-40 minut. Čím větší plech, tím kratší doba pečení, zkuste to špejlí.  Čím vyšší ta buchta zkrátka je, tím déle se bude péct, ale nepřepečte, ať to nemáte suché :)

Zdobila jsem čokoládovou polevou (čokoláda + kokosový olej) a strouhaným kokosem. 

Přeji krásný den a dobrou chuť :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake