Paleo dýňový chlebíček + extra recept na paleo krém
Podzim se blíží a s ním také období sklizně dýní. Přípravu dýní miluji jak nasladko, tak i naslano. Ráda kupuji hokkaido, máslovou dýní nebo také špagetovou dýni. Tentokrát se budeme věnovat přípravě právě buď dýně hokkaido nebo máslové.
Tento chlebíček je moc dobrý a vláčný. Řekla bych, že je docela i vyvážený co se týče makronutrientů. :) Na fotce je chlebík s tvarohem, ano tvaroh do palea nepatří, ale já paleo nejedu, takže si to takhle můžu dopřát. Ale pro Vás, kteří se paleo stravou řídíte, tak si ho můžete dát buď samotný nebo např. s domácím kešu krémem, který si připravíte snadno z přes noc namočených kešu ořechů ve vodě*.
- 150g dýňového pyré
- 4-5 vajec
- 70g kokosové mouky
- 50ml oříškového mléka (mandlové, lískooříškové,..)
- 50-70g sladidla (já dala erythritol)
- skořice, perníkové koření dle chuti
- 1 balíček prášku do pečiva
Nejdříve si očistíme dýni. Pokud použijete stejně jako já hokkaido, stačí ji pořádně omýt a zbavit nečistot, nakrájet na kostičky a uvařit ji se špetkou soli do měkka. Po uvaření slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme na pyré.
Až nám pyré trošku vychladne, dáme předehřát troubu na 170°C a nachystáme si chlebíčkovou formu. Buď ji vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem nebo použijte stejně jako já formu ze silikonu a tento postup navíc můžete vynechat.
K pyré přidáme vajíčka, kokosovou mouku, oříškové mléko, erythritol, provoňte dostatečně skořicí a perníkovým kořením a nakonec vsypte balíček kypřícího prášku. Já kupuji kypřící prášek ve velkém balení v obchodech se zdravou výživou, takže pokud kupujete stejně jako já, stačí 8-12g.
Vše smícháme v hladké těsto a dáme péct na horkovzduch do té doby než je chlebík upečený. Bude to trvat přibližně 40-45 minut. Pokud by se Vám zdálo, že je nahoře tmavší, přikryjte ho alobalem.
*KEŠU KRÉM:
- 75g kešu
- 1 lžička kokosového oleje nebo ghí
- 5 datlí
- 1-2 lžíce kokosového mléka
Kešu si přes noc namočíme do vody. Vodu slijeme, kešu dáme do mixéru , přidáme na drobno nasekané datle a 1 lžíci kokosového mléka. Rozmixujeme dohladka a případně přidáme ještě lžíci kokosového mléka. Krém v lednici ještě ztuhne, tak opatrně u přidávání toho kokosového mléka.
Tento krém lze použít i jako krém na promazávání veganských nebo právě paleo dortů.
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat