Kváskový chléb se semínkovou záparou

Rozhodla jsem se tady ty fotky vložit. Teď to bude asi chléb, který budu péct několikrát po sobě než se mi fakt povede a budu spokojená.

Tohle je začátek a rozhodně se za něho nestydím, ale vidím ty chybky a taky vím co jsem mohla udělat jinak a lépe. :) 


Recept na rozkvas (10-12h na lince v pokojové teplotě):
  • 8g žitného kvásku 
  • 50g žitné celozrnné mouky
  • 50g vody
Vše smícháme a necháme na lince do té doby než to všechno hezky jednou tak nabyde a probublá. Na fotce je vidět jak to cca vypadá. 

Recept na těsto:
  • celý rozkvas připravený předem 
  • 560g pšeničné hladké mouky z Věrovan 
  • 40g Předměřické pšeničné celozrnné mouky
  • 350g vody
  • 2 lžičky soli 
  • semínková zápara*
1 hodina bude trvat autolýza. Tzn. že smícháte vodu a mouku tak aby nebyla vidět žádná suchá místa. 

Po 1 hodině přidáte rozkvas, opět vymícháte a necháte 30 minut odpočívat. 

Po 30 minutách přidáte sůl a záparu a uhnětete těsto. Vše musí být dokonale spojené. 

Pak překládáme každých 50-60 minut dle pokojové teploty. Celkem 3x.

Když jsme prošli celým tímto postupem, tak je potřeba chléb stočit do ošatky. Návody najdete na YouTube. Bohužel i já se musím učit, nejsem v tom ještě jistá a ani dobrá :D. 

Chléb tedy stočíme do ošatky a dáme přikrytý čepicí nebo igelitem do lednice na 18 hodin při 4 stupních. Může to trvat déle nebo naopak kratší dobu. 

Pečení probíhá tak, že si předehřejeme nádobu s víkem na 250°C

Chleba vytáhneme z lednice, vyklopíme z ošatky na pečící papír, nařízneme a dáme ihned do té rozehřáté trouby na 250°C na 20 minut s víkem, pak snížíme teplotu na 210°C a pečeme bez víka dalších 25 minut. 

Chléb po upečení vyndáme na mřížku a čekáme alespoň hodinu, dvě abychom ho mohli naříznout. 

*Semínková zápara
hrst lněných semínek 
hrst sezamu nebo máku 
hrst slunečnicových semínek 
hrst dýňových semínek 
Zápara se dělá když se zakládá rozkvas. Vše zalijeme horkou vodou aby byly semínka dobře ponořená, ale ne úplně hodně vody abyste to pak nemuseli cedit. 

I ta mouka na tom chlebu, ani snažila jsem se to omést, ale jak byl dost hydratovaný, tak mi to nešlo. :) 

Každopádně je moc dobrej a jsem zvědavá s čím se pochlubím příště. 

Recept mám od úžasné Míši. 


Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake