Pšenično-žitno-špaldový kváskový chléb s černou čočkou, pažitkou a smaženou cibulkou

Tento chléb jsem upekla v rámci výzvy pro únor od @mari_klee #soutezimesmarivunoru #chleba2024

Já neměla doma aktuálně žádnou mouku z luštěnin, příště zkusím fermentovat právě mouku buď z cizrny nebo červené čočky, ale jelikost jsem měla hotový rozkvas, nezbývalo mi nic jiného než luštěniny do těsta přidat.

RECEPT:

ROZKVAS:
  • 1 malá lžička kvásku
  • 50g žitné celozrnné mouky
  • 50g vody
Vše smícháme a necháme na lince 8-12h dle teploty prokvasit.

TĚSTO:
  • připravený rozkvas 
  • 300g pšeničné hladké mouky
  • 300g špaldové hladké mouky
  • 350g vody
  • 150g uvařené černé čočky
  • čerstvá pažitka
  • 1 PL smažené cibulky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky soli
Nejdříve nechám proběhnout auzolýzu, mouku dám do robota s vodou, vyhnětu a nechám hodinu odpočívat.

Po hodině přidám rozkvas, zamíchám pořádně do těsta a nechám opět 30 minut odpočívat.

Pak přidám ostatní ingredience, vyhnětám, přeložím a dle pokojové teploty nechávám 50-60min odpočívat a celkem 3-4x překládám po těch 50-60 min.

Pak chléb stočím do ošatky, nechám cca 12h v lednici při 5°C. Jakmile je nakynutý, vyklopím chleba na pečící papír, nařežu a pak dávám do předehřáté trouby na 260°C na 20 min ve skleněné nádobě s poklicí a po 20 minutách poklici oddělám a dopeču na 210°C dalších 25 minut.

Chtěla říct že ty časy záleží na pokojové teplotě, toto si musí každý vychytat. Troubu dávám předehřívat včetně nádoby, je to opravdu důležité. 

Přeji krásný den a dobrou chuť :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake