Mazanec ze žitného kvásku

Tentokrát jsem si popletla časování receptu, ale vůbec to nemělo na mazanec vliv. Teda na oba, pekla jsem dva malé. Oba s rozinkami a mandlemi nahoře.

Na tento recept tedy budete potřebovat žitný kvásek, svůj už na Velikonoce založit nestihnete, ale zkuste se zeptat souseda jestli náhodou nepeče kváskové pečivo a trošku kvásku nedaruje. :)



RECEPT (dva malé mazance):

ROZKVAS (den předem večer):

  • 150g hladké pšeničné mouky
  • 65ml vody
  • 2 PL žitného kvásku
  • 40g cukru krupice

Vše smícháte v hutné těstíčko a přikryté např. koupací čepicí ve vyšší nádobě necháte přes noc fermentovat.

Po cca 12h jsem v 6 ráno přidala:

  • 300g hladké pšeničné mouky
  • 100g rozpušťeného másla
  • 130ml vlažného mléka
  • 55-70g cukru krupice
  • 1 žloutek 
  • citronovou kůru a vanilku
  • špetku soli
  • rozinky pokud chcete
  • mandlové plátky nahoru
  • vejce na potření

V robotu jsem cca 10 minut hnětala těsto, které jsem pak nechala 5 hodin odpočívat. Necháte 4-6 h dle pokojové teploty.

Těsto jsem rozdělila na půlky, stočila do bochánků, dala do forem na dorty o průměru 20 cm vyloženým vespodu pečícím papírem a nechala kynout dalších 7-8 hodin.

Mazance jsem potřela rozšlehaným vejcem, posypala mandlemi a čekala než se nahřeje trouba. 

Pak jsem předehřála troubu na 230°C, až byla vyhřátá, mazance jsem pekla. 5 minut na tuto teplotu, pak snížila teplotu na 180°C a dopekla dalších 25 minut.

Mazance ihned vyndejte a dejte na mřížku vychladnout. My nezvládneme ani počkat než vychladnou a krájíme zatepla 😂 

Přeji krásný den a dobrou chuť. :) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake