Mazanec ze žitného kvásku
Tentokrát jsem si popletla časování receptu, ale vůbec to nemělo na mazanec vliv. Teda na oba, pekla jsem dva malé. Oba s rozinkami a mandlemi nahoře.
Na tento recept tedy budete potřebovat žitný kvásek, svůj už na Velikonoce založit nestihnete, ale zkuste se zeptat souseda jestli náhodou nepeče kváskové pečivo a trošku kvásku nedaruje. :)
RECEPT (dva malé mazance):
ROZKVAS (den předem večer):
- 150g hladké pšeničné mouky
- 65ml vody
- 2 PL žitného kvásku
- 40g cukru krupice
Vše smícháte v hutné těstíčko a přikryté např. koupací čepicí ve vyšší nádobě necháte přes noc fermentovat.
Po cca 12h jsem v 6 ráno přidala:
- 300g hladké pšeničné mouky
- 100g rozpušťeného másla
- 130ml vlažného mléka
- 55-70g cukru krupice
- 1 žloutek
- citronovou kůru a vanilku
- špetku soli
- rozinky pokud chcete
- mandlové plátky nahoru
- vejce na potření
V robotu jsem cca 10 minut hnětala těsto, které jsem pak nechala 5 hodin odpočívat. Necháte 4-6 h dle pokojové teploty.
Těsto jsem rozdělila na půlky, stočila do bochánků, dala do forem na dorty o průměru 20 cm vyloženým vespodu pečícím papírem a nechala kynout dalších 7-8 hodin.
Mazance jsem potřela rozšlehaným vejcem, posypala mandlemi a čekala než se nahřeje trouba.
Pak jsem předehřála troubu na 230°C, až byla vyhřátá, mazance jsem pekla. 5 minut na tuto teplotu, pak snížila teplotu na 180°C a dopekla dalších 25 minut.
Mazance ihned vyndejte a dejte na mřížku vychladnout. My nezvládneme ani počkat než vychladnou a krájíme zatepla 😂
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat