Pšenično-špaldový chléb s ovesnou kaší se lněným semínkem, jablečným moštem a jablečnou vlákninou
Chléb v poslední den výzvy se vyplatil. Vyplatilo se zkusit zase něco nového. Tentokrát bylo téma jablka, jablečná šťáva či mošt, obiloviny, podmáslí.
PŠENIČNO-ŠPALDOVÝ CHLÉB S OVESNOU KAŠÍ SE LNĚNÝM SEMÍNKEM, JABLEČNÝM MOŠTEM A JABLEČNOU VLÁKNINOU 🍏
RECEPT:
ROZKVAS Z ŽITNÉ CELOZRNNÉ MOUKY:
- 1 čl kvásku
- 50g žitné celozrnné mouky
- 50g vody
TĚSTO:
- připravený rozkvas
- 300g pšeničné hladké mouky
- 300g špaldové hladké mouky
- 175g vody
- 175g jablečného moštu
- připravená kaše (50g ovesných vloček, 165g vody, 1PL lněného semínka-přivedeme k varu, vaříme do kaše a necháme vystydnout)
- 1 PL jablečné vlákniny
- 2 lžičky soli
Nejdříve nechám proběhnout autolýzu, mouku dám do robota s vodou a moštem, vyhnětu a nechám hodinu odpočívat.
Po hodině přidám rozkvas, zamíchám pořádně do těsta a nechám opět 30 minut odpočívat.
Pak přidám ostatní ingredience, vyhnětám, přeložím a dle pokojové teploty nechávám 50-60min odpočívat a celkem 3-4x překládám po těch 50-60 min.
Pak chléb stočím do ošatky, nechám cca 12h v lednici při 5°C. Jakmile je nakynutý, vyklopím chleba na pečící papír, nařežu a pak dávám do předehřáté trouby na 260°C na 20 min ve skleněné nádobě s poklicí a po 20 minutách poklici oddělám a dopeču na 210°C dalších 25 minut.
Chtěla říct že ty časy záleží na pokojové teplotě, toto si musí každý vychytat i tu lednicovou teplotu. Nově jsem si pořídila do lednice ještě teploměr, sice mám nastaveno 5°C, ale kolikrát ho dám na místo kde je chladněji a trvá to i 18 hodin. Vesměs to stejně vždy kontroluji podle prstového testu. Troubu dávám předehřívat včetně nádoby, je to opravdu důležité.
Přeji krásný den a dobrou chuť. :)
Komentáře
Okomentovat