Sourdough noir s jahodami a goji

Znáte sourdough noir? Je to velmi zvláštní chleba, takový nasladko, ale tak moc dobrý. Já jsem tentokrát vynechala čokoládu, oříšky atd a přidala jen lyo jahody a goji. Tento chléb je pečený v rámci výzvy s @mari_klee #soutezimesmarivcervnu #chleba2024 na téma čokoláda/kakao, skořice s jahodami. Taky je ve výzvě nejen tato kombinace brambora, špenát, papriky aj. Příště až budu péct, tak rozhodně vyzkouším. Baví mě do těsta přidávat zelenina a rozhodně se toho nebojím 🤭 A víte co, rovnou napíšu recept, přihodím odkaz na postup, protože můj postup byl tentokrát hatla patla, lednice tehdy a tehdy kvůli času 😂


RECEPT:

  • 150 g čerstvého pšeničného kvásku; pokud nemáte, lze nakrmit lžíci žitného pšeničnou moukou (tzn. lžíce žitného kvásku + 75g voda + 75g pšeničná hladká mouka)
  • 500 g mouky pšeničné hladké (já dala půl špaldové a půl pšeničné)
  • 50 g kakaa
  • 30g lyo jahod
  • 2 lžíce cca sušených goji
  • 9 g soli
  • 390g vody (dala jsem 300 vody a 80g jablečného moštu a 10g rumu 🤭)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vanilka
  • 50 g cukru krupice – lze zcela vynechat!
  • mouka na vysypání ošatek + na chleba
  • ošatku na velký chléb

Odvážíme si kvásek do mísy. Přilejeme tekutinu, vanilkové aroma a prošleháme. Přisypeme všechnu mouku promíchanou s kakaem a jen lehce spojíme tak, aby nezůstala žádná suchá místa. Přikryjeme a necháme celou 1 hodinu odpočívat (autolýza).

Nyní vložíme sůl a necháme hníst asi 10 minut robotem, aby se vyvinul lepek. Pokud chcete variantu s cukrem, během této doby postupně přisypáváme po částech cukr. Ani tolik nehněteme, ale 2 hodiny po 30 minutách překládáme. Těsto by mělo být pružné a hladké.  

Přidejte klidně kousky ořechů, čočky (nebo nasekané kousky) čokolády a sušené ovoce nebo jako já v rámci výzvy jahody a goji. Ještě asi 3 až 5 minut necháme spojit a prohníst.

Připravíme si vhodnou nádobu. Tu vymažeme olejem a vymísené těsto do ní vyškrábneme.

Přikryjeme víkem a necháme při pokojové teplotě kynout – asi 3 až 12 hodin; dokud nezdvojnásobí svůj objem. Čas je velmi individuální, každý kvásek se chová jinak. Pokud je těsto dobře vyhnětené, nemusí se vůbec překládat. A když vám to nedá, stačí 1x za hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Stočíme do požadovaného tvaru a poprášíme moukou, ideálně rýžovou moukou. Jí vysypeme i ošatku a bochánek vložte. Jejich povrch lehce omoučíme hladkou moukou. Přikryjte např. koupací čepicí nebo vložte do igelitového sáčku. Zde necháme kynout 1 až několik hodin – dokud znovu 2x nezvětší objem.

Já postupuji tak, že čekám, až těsto zvětší objem o 50-75% a uložím do lednice s teplotou 4°C na noc. Teprve ráno stáčím do ošatek. Můžete ponechat i déle. - TAKHLE JSEM POSTUPOVALA JÁ.

Nebo: další možnost v kombinaci s lednicí takto – již po 2 až 3 hodinách můžete vložit mírně vykynuté těsto do lednice na noc (i déle) a ráno ho stočit do ošatek. Pokud budete mít pocit, že se v lednici celkem nic neudálo, nechte dokynout ještě v míse na lince. Může to trvat klidně i celé hodiny – nelekejte se. Sledujte. Až pak vykynuté stočte a nechte opět v ošatkách kynout v teple.

Peču ve skleněné nádobě s víkem a chleba vždy nařezávám.

Troubu nebo hrnec nahřejeme u tohoto chleba tentokrát jen na 210°C – chleba s cukrem, čokoládou a sušeným ovocem by se vám hodně rychle pálil a hořkl.

Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce. Je to velká dobrota i jen tak bez ničeho. 


Recept podle kterého jsem pekla

Přeji krásný den a dobrou chuť :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mramorová bábovka

Donuty z horkovzdušné fritézy

Kakaovo-kokosový mug cake