Sourdough noir s jahodami a goji
Znáte sourdough noir? Je to velmi zvláštní chleba, takový nasladko, ale tak moc dobrý. Já jsem tentokrát vynechala čokoládu, oříšky atd a přidala jen lyo jahody a goji. Tento chléb je pečený v rámci výzvy s @mari_klee #soutezimesmarivcervnu #chleba2024 na téma čokoláda/kakao, skořice s jahodami. Taky je ve výzvě nejen tato kombinace brambora, špenát, papriky aj. Příště až budu péct, tak rozhodně vyzkouším. Baví mě do těsta přidávat zelenina a rozhodně se toho nebojím 🤭 A víte co, rovnou napíšu recept, přihodím odkaz na postup, protože můj postup byl tentokrát hatla patla, lednice tehdy a tehdy kvůli času 😂
RECEPT:
- 150 g čerstvého pšeničného kvásku; pokud nemáte, lze nakrmit lžíci žitného pšeničnou moukou (tzn. lžíce žitného kvásku + 75g voda + 75g pšeničná hladká mouka)
- 500 g mouky pšeničné hladké (já dala půl špaldové a půl pšeničné)
- 50 g kakaa
- 30g lyo jahod
- 2 lžíce cca sušených goji
- 9 g soli
- 390g vody (dala jsem 300 vody a 80g jablečného moštu a 10g rumu 🤭)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- vanilka
- 50 g cukru krupice – lze zcela vynechat!
- mouka na vysypání ošatek + na chleba
- ošatku na velký chléb
Odvážíme si kvásek do mísy. Přilejeme tekutinu, vanilkové aroma a prošleháme. Přisypeme všechnu mouku promíchanou s kakaem a jen lehce spojíme tak, aby nezůstala žádná suchá místa. Přikryjeme a necháme celou 1 hodinu odpočívat (autolýza).
Nyní vložíme sůl a necháme hníst asi 10 minut robotem, aby se vyvinul lepek. Pokud chcete variantu s cukrem, během této doby postupně přisypáváme po částech cukr. Ani tolik nehněteme, ale 2 hodiny po 30 minutách překládáme. Těsto by mělo být pružné a hladké.
Přidejte klidně kousky ořechů, čočky (nebo nasekané kousky) čokolády a sušené ovoce nebo jako já v rámci výzvy jahody a goji. Ještě asi 3 až 5 minut necháme spojit a prohníst.
Připravíme si vhodnou nádobu. Tu vymažeme olejem a vymísené těsto do ní vyškrábneme.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Stočíme do požadovaného tvaru a poprášíme moukou, ideálně rýžovou moukou. Jí vysypeme i ošatku a bochánek vložte. Jejich povrch lehce omoučíme hladkou moukou. Přikryjte např. koupací čepicí nebo vložte do igelitového sáčku. Zde necháme kynout 1 až několik hodin – dokud znovu 2x nezvětší objem.
Já postupuji tak, že čekám, až těsto zvětší objem o 50-75% a uložím do lednice s teplotou 4°C na noc. Teprve ráno stáčím do ošatek. Můžete ponechat i déle. - TAKHLE JSEM POSTUPOVALA JÁ.
Nebo: další možnost v kombinaci s lednicí takto – již po 2 až 3 hodinách můžete vložit mírně vykynuté těsto do lednice na noc (i déle) a ráno ho stočit do ošatek. Pokud budete mít pocit, že se v lednici celkem nic neudálo, nechte dokynout ještě v míse na lince. Může to trvat klidně i celé hodiny – nelekejte se. Sledujte. Až pak vykynuté stočte a nechte opět v ošatkách kynout v teple.
Peču ve skleněné nádobě s víkem a chleba vždy nařezávám.
Troubu nebo hrnec nahřejeme u tohoto chleba tentokrát jen na 210°C – chleba s cukrem, čokoládou a sušeným ovocem by se vám hodně rychle pálil a hořkl.
Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce. Je to velká dobrota i jen tak bez ničeho.
Recept podle kterého jsem pekla
Přeji krásný den a dobrou chuť :)
Komentáře
Okomentovat